x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de la Bucuresti a fost inchisa. Conducerea BVB a propus ca tranzacţiile să fie reluate joi

Bursa de la Bucuresti a fost inchisa. Conducerea BVB a propus ca tranzacţiile să fie reluate joi

08 Oct 2008   •   00:00

Bursa de la Bucuresti a fost inchisa astazi la ora 11:08, dupa ce au fost inregistrate scaderi de 15% pe principalele titluri. Brokerii spun ca este pentru prima data in istoria Bursei cand aceasta isi opreste sedinta de tranzactionare dupa scaderi atat de puternice.



Bursa de Valori Bucureşti s-a prăbuşit. Tranzacţiile au fost suspendate, miercuri, din cauza unei scăderi peste pragul critic de 15%, o scădere record pentru ultima perioadă. Cu toate acestea, tranzacţiile nu au fost oprite imediat, din cauza unei erori de calcul.

Încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 14,43 procente, iar SIF-urile au scăzut cu mai mult de 12 procente. Şi tranzacţiile la Bursa de Mărfuri de la Sibiu au fost suspendate.

Potrivit Codului BVB, sedinta de tranzactionare se suspenda in momentul in care indicele BET atinge sau depaseste nivelul de oprire temporara.

La ora 11:08, cand a fost suspendata sedinta de la Bursa, sapte dintre cele 10 actiuni care intra in componenta indicelui BET, printre care BRD si Petrom (SNP) atinsesera minimele permise pe pascursul unei sedinte de tranzactionare, inregistrand scaderi de peste 14%. Doar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) scadeau cu 10%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) si Transgaz (TGN) erau suspendate. Astfel scaderea indicelui BET se ridica la 9,25%.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) scadeau la randul lor cu 14-15%, nemaifiind ordine de cumparare.

Suspendarea sedintei de tranzactionare este de cel putin 30 de minute, timp in care conducerea Bursei se va consulta cu participantii la sistemul de tranzactionare privind reluarea acesteia.

Brokerii spun ca este pentru prima data in istoria Bursei cand aceasta isi opreste sedinta de tranzactionare dupa scaderi atat de puternice.

"E incredibil ce se intampla. Ma uit si nu-mi vine sa cred. E ca si cum de astazi s-ar sfarsi lumea financiara si toata lumea vinde si-si retrage banii. Lichiditatea in prima ora a fost destul de ridicata, ceea ce arata ca e panica pe piata. Toata lumea vrea cash", a declarat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest.

"N-a fost niciodata asa de rau. N-am mai vazut pana acum BRD-ul si SIF-urile fara cumparatori", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

La momentul opririi tranzacţiilor, indicele general al Bursei era în cădere cu 10,68%, iar cotaţiile celor mai lichide acţiuni se plasau cu 9,25% sub referinţă.

De asemenea, cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni au picat cu 11,05%.

La ora 11:08, titlurile companiilor din sectorul energetic erau tranzacţionate la preţuri cu 10,26% sub cele de marţi.

Lichiditatea Bursei era de 10,1 milioane lei (2,5 milioane de euro), valoare cu 31% mai mare comparativ cu rulajul din perioada similară a şedinţei anterioare de 7,7 milioane lei (1,9 milioane euro).

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a propus brokerilor ca tranzacţiile să rămână oprite pe toată durata şedinţei de miercuri şi să fie reluate joi, în programul obişnuit.

Bursele din întreaga lume au pierdut şi ele procente importante. Bursa de la Frankfurt a deschis în scădere cu 5 puncte procentuale faţă de ziua precedentă, adică 5.060,55 puncte, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Şi la Bursa din Londra s-au înregistrat scăderi. Indicele Footsie 10 a pierdut mai mult de 7% în ciuda planului guvernamental de ajutorare a băncilor în prag de faliment. Bursa din Paris e în cădere liberă, cu 7,5%. Bursa din Moscova a fost închisă. Investitorii europeni au vândut masiv acţiuni din cauza temerilor cu privire la adâncirea crizei financaire şi iminenţa recesiunii.

Situaţie la fel de neagră şi în Orientul Mijlociu. Acţiunile din Arabia Saudită au scăzut cu 8%,iar cele din Qatar cu 7,5%.

Şi leul continuă să se deprecieze pe piaţa interbancară, deşi marţi părea că se stabilizează. În urma căderii bursei din Bucureşti, e posibil să fie luată decizia de a se închide BVB.



Acţiunile BRD au căzut cu 7%, iar UniCredit cu 10%
Panică pe piaţa bursieră, în urma prăbuşirii acţiunilor unor bănci. Indicele de referinţă FTSEurofirst 300 al celor mai mari companii europene listate a scăzut cu 4,1%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în rândul băncilor. UniCredit a pierdut 10%, Dexia s-a depreciat cu 10,3%, iar Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, a coborât cu 6,7%. Scăderi masive au fost înregistrate şi la Bursa de la Bucureşti, de titlurile SIF Transilvania şi SIF Moldova, de 9,4%, respectiv 8,74%. Bursele europene şi asiatice sunt şi ele în cădere liberă, iar Bursa de la Moscova s-a închis.

Efectele crizei financiare se fac simţite şi pe piaţa muncii, unde Volvo a anunţat deja că va disponibiliza 3.000 angajaţi. La fel şi Ford, din Germania. Compania îşi va suspenda activitatea până când piaţa se va redresa.
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: economic bursa