ECONOMIC/BUSINESS
Preturile actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat, ieri, scaderi-record, in medie de 7% fata de miercuri, consolidandu-se tendinta descendenta a indicilor bursieri. Potrivit brokerilor, tendinta declansata la sfarsitul lunii februarie este urmarea fireasca a deciziei investitorilor de a "recolta profiturile" rezultate din cresterile anterioare ale cotatiilor actiunilor care devenisera supraevaluate.
ADRIAN N. IONESCU
ACTIUNI. Dupa cresterile spectaculoase de la inceputul anului, la Bursa a venit vremea incasarii profiturilor
|
Cea mai mare cadere a inregistrat-o indicele BET - FI, al celor 5 Societati de Investitii Financiare (SIF), care a fost mai mic cu 36,3% fata de maximul tuturor timpurilor, din 24 februarie, de 33.156 puncte. Indicele BET, al celor mai valoroase 10 actiuni listate la BVB a pierdut 17,5% fata de recordul de 6.308 puncte, inregistrat in 25 februarie. Scaderea indicelui BET - C , al tuturor actiunilor (fara SIF-uri), a fost de 21,2% fata de maximul din 24 februarie, de 4.109 puncte.
Nu a facut exceptie recent lansatul indice ROTX, rezultatul unui parteneriat dintre Bursa din Viena si BVB, care a scazut cu 7 %, fata de miercuri. ROTX urmareste evolutia a sase din actiunile din cosul BET.
Citește pe Antena3.ro
SUPRAEVALUAREA. "Cotatiile curente au supraevaluat mai ales actiunile bancilor si ale Petrom", apreciaza presedintele Intercapital Invest. "Acum aproape o luna va spuneam ca toate actiunile sunt supraevaluate", aminteste Valerian Ionescu, directorul societatii de brokeraj CA - IB Securities. "Cotatiile nu mai sunt rezonabile", comenta atunci directorul CA-IB Securities. Totusi atat analistii Intercapital Invest, cat si cei ai societatii de brokeraj IebaTrust considera ca actiunile celor cinci SIF-uri au potential de crestere.
Tot ieri, inaintea inchiderii, Rompetrol Rafinare scadea cu peste 5% fata de miercuri, pana la 975 de lei/actiune, pentru prima data plasandu-se din nou, sub valoarea nominala de 1.000 de lei.
Petrom scadea cu peste 8%, pana la 3.900 de lei/actiune.
SPECULATII
|
Potrivit lui Razvan Pasol, presedintele Intecapital Invest, dorinta investitorilor de a incasa profitul rezultat din cresterile anterioare este factorul determinant al actualei tendinte de scadere a cotatiilor, umbrind toate celelalte cauze, inclusiv perspectiva inzecirii impozitului pe castig. "Cat despre dividende, nici macar cele ale SIF-urilor nu mai sunt atractive, iar alti emitenti nu prea dau dividende", spune Pasol. Conform estimarilor sale, mai mult de jumatate din investitori sunt speculatori si o treime sunt straini. Speculatorii domina campania de "recoltare" a profiturilor.
|