x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa - Recolta profiturilor

Bursa - Recolta profiturilor

17 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Preturile actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat, ieri, scaderi-record, in medie de 7% fata de miercuri, consolidandu-se tendinta descendenta a indicilor bursieri. Potrivit brokerilor, tendinta declansata la sfarsitul lunii februarie este urmarea fireasca a deciziei investitorilor de a "recolta profiturile" rezultate din cresterile anterioare ale cotatiilor actiunilor care devenisera supraevaluate.
ADRIAN N. IONESCU

ACTIUNI. Dupa cresterile spectaculoase de la inceputul anului, la Bursa a venit vremea incasarii profiturilor
Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), au inregistrat ieri pierderi dramatice, in medie de 7%, fata de miercuri, adancind tendinta de scadere declansata la sfarsitul lui februarie.

Cea mai mare cadere a inregistrat-o indicele BET - FI, al celor 5 Societati de Investitii Financiare (SIF), care a fost mai mic cu 36,3% fata de maximul tuturor timpurilor, din 24 februarie, de 33.156 puncte. Indicele BET, al celor mai valoroase 10 actiuni listate la BVB a pierdut 17,5% fata de recordul de 6.308 puncte, inregistrat in 25 februarie. Scaderea indicelui BET - C , al tuturor actiunilor (fara SIF-uri), a fost de 21,2% fata de maximul din 24 februarie, de 4.109 puncte.

Nu a facut exceptie recent lansatul indice ROTX, rezultatul unui parteneriat dintre Bursa din Viena si BVB, care a scazut cu 7 %, fata de miercuri. ROTX urmareste evolutia a sase din actiunile din cosul BET.

NERVOZITATE. Brokerii par sa nu fie foarte ingrijorati de tendinta descendenta consolidata ieri. Cei mai multi considera ca preturile actiunilor crescusera foarte mult in raport cu valoarea companiilor care le-au emis. Investitorii au inceput "recolta" sau "marcarea" profiturilor, cum spun operatorii din piata.

"Investitorii prefera sa vanda in profit acum si cred ca vor continua sa vanda pana la sfarsitul lunii", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. Pasol crede ca actuala tendinta nu are nimic de a face cu perspectiva liberalizarii contului de capital. "Daca ar avea, cotatiile ar trebui sa creasca, pentru ca liberalizarea presupune o cerere mai mare si actiunile s-ar putea vinde mai scump".

SUPRAEVALUAREA. "Cotatiile curente au supraevaluat mai ales actiunile bancilor si ale Petrom", apreciaza presedintele Intercapital Invest. "Acum aproape o luna va spuneam ca toate actiunile sunt supraevaluate", aminteste Valerian Ionescu, directorul societatii de brokeraj CA - IB Securities. "Cotatiile nu mai sunt rezonabile", comenta atunci directorul CA-IB Securities. Totusi atat analistii Intercapital Invest, cat si cei ai societatii de brokeraj IebaTrust considera ca actiunile celor cinci SIF-uri au potential de crestere.

MARILE CORECTII. Ieri, inaintea inchiderii sesiunii de tranzactionare, actiunile BRD pierdusera aproape 10% din cotatia zilei anterioare, ajungand la 50.500 de lei/actiune. Banca Transilvania scadea cu aproape 7% pana la 12.900 de lei/actiune si Banca Comerciala Carpatica - cu peste 8,5% pana la 5.600 de lei/actiune. Broker Cluj, singura societate de brokeraj cotata ea insasi la BVB, pierdea peste 7% din pretul fiecarei actiuni, ajuns la 42.500 de lei.

Tot ieri, inaintea inchiderii, Rompetrol Rafinare scadea cu peste 5% fata de miercuri, pana la 975 de lei/actiune, pentru prima data plasandu-se din nou, sub valoarea nominala de 1.000 de lei.
Petrom scadea cu peste 8%, pana la 3.900 de lei/actiune.

SPECULATII
Potrivit lui Razvan Pasol, presedintele Intecapital Invest, dorinta investitorilor de a incasa profitul rezultat din cresterile anterioare este factorul determinant al actualei tendinte de scadere a cotatiilor, umbrind toate celelalte cauze, inclusiv perspectiva inzecirii impozitului pe castig. "Cat despre dividende, nici macar cele ale SIF-urilor nu mai sunt atractive, iar alti emitenti nu prea dau dividende", spune Pasol. Conform estimarilor sale, mai mult de jumatate din investitori sunt speculatori si o treime sunt straini. Speculatorii domina campania de "recoltare" a profiturilor.
×
Subiecte în articol: economic