x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de Valori Bucureşti, scădere de 16% a veniturilor operaţionale consolidate în S1/2023

Bursa de Valori Bucureşti, scădere de 16% a veniturilor operaţionale consolidate în S1/2023

de Redacția Jurnalul    |    04 Aug 2023   •   21:15
Bursa de Valori Bucureşti, scădere de 16% a veniturilor operaţionale consolidate în S1/2023

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat venituri operaţionale de 25,71 milioane de lei la nivel consolidat în primele şase luni din an, o scădere de 16% comparativ cu nivelul de 30,4 milioane de lei din S1/2022, conform raportului semestrial, scrie Ziarul Financiar.

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), operatorul pieţei româneşti de capital şi acţionar majoritar la Contrapartea Centrală (CCP.RO) a înregistrat venituri operaţionale de 25,71 milioane de lei la nivel consolidat în primele şase luni din an, o scădere de 16% comparativ cu nivelul de 30,4 milioane de lei din S1/2022, generată de evoluţia veniturilor din tranzacţionare.

În sumă de 3,35 milioane de lei, profitul net consolidat a scăzut cu 62% de la 8,76 milioane de lei la 30 iunie 2022, fiind direct influenţat de evoluţia rezultatului operaţional, a cărui scădere a fost atenuată de creşterea rezultatului financiar.

Profitul operaţional al grupului a ajuns la 160.000 de lei, faţă de 8,21 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut, evoluţie marcată atât de scăderea veniturilor operaţionale pe segmentul de tranzacţionare, precum şi de avansul cheltuielilor operaţionale consolidate – plus 15% la 25,55 milioane de lei.

La ora publicării ştirii, acţiunile BVB afişau un declin de 3,3%, cel mai ridicat din indicele de referinţă BET.

Rezultatele financiare la nivel de grup au fost influenţate de evoluţia pieţei de capital şi de derularea proiectelor– proiectul Contrapărţii Centrale din Romania (prin care se relansează piaţa instrumentelor derivate la BVB) a intrat într-o nouă etapă în vederea autorizării si implementării, scriu reprezentanţii BVB în raport.

La nivel individual, rezultatele au fost marcate de volumele tranzacţionate într-o piaţă aflată în expectativă pentru derularea ofertei publice iniţiale Hidroelectrica. De altfel, doar două companii au venit la BVB cu acţiuni în 2023, Hidro şi asiguratorul Millenium Insurance Broker. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă de anul trecut se listaseră opt companii pe piaţa locală de capital.

Pe de altă parte, acţiunea BVB a atins un nou maxim istoric luna trecută, tranzacţionându-se în prezent la 54,2 lei pe unitate, după o creştere de 95% în ultimele 12 luni, la o capitalizare de 400 de milioane de lei. În 2023, BVB este a treia cea mai performantă acţiune din indicele BET, cu o apreciere de 53,5%.

De asemenea, în iunie, operatorul bursier a efectuat plata dividendelor aferente anului 2022 în valoare de 10,4 milioane de lei.

Care sunt perspectivele trimestrului 3, conform raportului financiar:

-Succesul ofertei Hidroelectrica propulsează interesul investitorilor pentru piaţa locala şi volumele tranzacţionate la maxime istorice.

-Ponderea României în indicii FTSE Emerging si MSCI Frontier va creşte odată cu includerea accelerată a acţiunilor Hidroelectrica.

-În data de 26 mai 2023, Adunarea Generală a Acţionarilor CCP.RO a aprobat majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 3,875 mil. lei. Procesul este în derulare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bursa venituri operaţionale