x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Cal troian"

"Cal troian"

17 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
CODUL MUNCII - In Romania se incearca crearea unui precedent
Modificarea articolelor care vorbesc despre obligativitatea negocierilor contractului colectiv de munca ii nemultumeste pe sindicalisti. Ei considera ca salariatii nu vor mai fi protejati in fata angajatorilor si ameninta cu proteste daca aceste modificari vor fi adoptate.
CRISTIAN PETRU

AMENINTARE. Sindicalistii vor iesi in strada in cazul in care Codul Muncii va fi modificat cum a propus Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei
Una dintre principalele nemultumiri ale sindicalistilor legate de modificarile Codului Muncii propuse de Ministerul de Resort sunt cea referitoare la negocierea colectiva si la contractul colectiv de munca. Acum, potrivit articolului 236 aliniatul 2, negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. In proiectul de modificare, acest articol se abroga.

NEMULTUMIRI. Sindicatele considera ca aceasta modificare incalca prevederile Constitutiei Romaniei. "Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la negociere. De asemenea, Conventia 154 din 1981 a Organizatiei Internationale a Muncii spune ca in negocierile colective trebuie sa fie luate toate masurile adaptate circumstantelor nationale. Conventia a fost ratificata de catre Romania inca din 1992. Se stie ca legislatia internationala este superioara celei nationale, deci orice fel de text care contravine acestora este lovit de nulitate", sustine Ovidiu Popescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliat la Cartel Alfa. Aceste modificari sunt, in viziunea expertului, incercari de a crea un precedent in Uniunea Europeana, avand in vedere ca Romania se va integra in 2007. "Vor sa faca din tara noastra un cal troian. Negocierile contractului colectiv de munca sunt obligatorii in UE. Dar acum se discuta o Directiva care sa prevada ca acestea nu mai sunt obligatorii. Daca in Romania se vor aproba asta, atunci va exista deja un precedent pentru UE", considera specialistii.

PREVEDERI. Nici modificarile propuse pentru articolul 245 nu ii multumesc pe sindicalisti. Potrivit articolului 245, contractul colectiv de munca inceteaza la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia, la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a angajatului sau prin acordul partilor. Ministerul Muncii propune ca acest articol sa fie modifcat astfel: "contractul colectiv de munca sa inceteze potrivit legii". "Noi consideram ca toate aceste principii trebuie sa fie pastrate si in Codul Muncii", spune Ovidiu Popescu. Expertii in legislatia muncii ai Cartel Alfa cred ca expertului danez care a facut propunerile de modificare ale Codului Muncii i s-au prezentat traduceri din romana in engleza, iar acesta nu a sesizat nuantele legilor. "Asa ca expertiza este apa de ploaie", concluzioneaza expertii.

GARANTII
Articolul 167 prevede ca angajatorul este obligat sa contribuie la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Proiectul de modificare prevede ca utilizarea si constituirea fondului pentru plata creantelor salariale se vor reglementa prin lege speciala. "S-a spus ca prin proiectul de modificare se incearca armonizarea Codului Muncii cu legislatia internationala. Atunci ar trebui sa se faca la fel si in cazul acesta. Exista Conventia 173 din 1992 a Organizatiei Internationale a Muncii, care nu este inca ratificata la noi si care prevede protectia salariatilor in caz de insolvabilitate a angajatorului. Exista tari in care aceasta Conventie a fost ratificata: Elvetia, Austria, Finlanda, Lituania si Slovacia. E adevarat ca la noi nu e inca ratificata, dar multe dintre Directivele europene la care se face referire in proiectul de modificare nu sunt", sustine expertul juridic al Cartel Alfa. Sindicalistii se tem ca in cazul in care aceste principii clare de constituire a Fondului de garantare a salariului nu vor mai fi stipulate in Codul Muncii, s-ar putea sa apara alte tipuri de fonduri speciale, de care sa nu profite salariatii sau angajatorii, ci terte persoane.
×
Subiecte în articol: economic