x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Când luăm banii FMI?

Când luăm banii FMI?

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2010   •   00:00
Când luăm banii FMI?
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Măsurile de reducere a salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj vor asigura virarea tranşelor de la FMI şi Uniunea Europeană, care sunt esenţiale pentru revitalizarea economiei şi, de asemenea, vor susţine lichiditatea din sistemul bancar, consideră Nondas Nicolaides, analistul Moody's.

Însă analiza nu precizează dacă cea de-a cincea tranşă va ajunge la timp la Bucureşti sau va fi amânată, ci doar explică făptul că măsurile de austeritate ne asigură luarea banilor de la FMI după aplicarea măsurilor.

"Guvernul a reuşit să aprobe un proiect care prevede tăierea salariilor din sectorul public cu 25% şi a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj cu 15%. (...) Aceste măsuri relativ dure şi nepopulare vor asigura realizarea de plăţi de aproximativ 2 miliarde de euro în cadrul pachetului de la FMI şi UE", se arată într-un raport realizat de Nicolaides. România trebuie să primească, la sfârşitul lunii iunie, cea de-a cincea tranşă de la FMI, în valoare de aproximativ 850 de milioane de euro. Însă boardul FMI care se întâlneşte la 28 iunie ar putea să nu aprobe acordarea tranşei atât timp cât măsurile nu sunt încă aplicate. Cel puţin aşa a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, la plecarea din Bucureşti, când a spus că termenul de aplicare a măsurilor este 20 iunie.

Deocamdată, legile sărăciei sunt la Curtea Constituţională. "Dacă Guvernul mai are nevoie de timp sau dacă termină mai devreme, nu este nici o problemă. Dacă mai durează două luni în plus, combinăm revizuirile şi vom face cum s-a întâmplat anul trecut, să dăm mai multe tranşe o dată", a mai spus atunci Jeffrey Franks. Banii de la FMI intră în vistieria Băncii Naţionale, însă Uniunea Europeană ar trebui să vireze în toamna acestui an cea de-a treia tranşă dintr-o facilitate de finanţare, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro, banii care se vor duce în Trezorerie şi vor fi la dispoziţia Ministerului de Finanţe. Pe de altă parte, analistul de la Moody's spune că măsurile de austeritate vor amplifica greutăţile din sistemul bancar românesc.

"Anticipăm că băncile vor administra proactiv facilităţile de creditare acordate angajaţilor din sectorul public, în principal prin facilităţi de restructurare, pentru a minimiza posibilele efecte asupra performanţei financiare a băncilor", se mai spune în raportul Moody's. Agenţia anticipează o creştere a creditelor neperformante, din cauza situaţiei angajaţilor din sectorul public, ceea ce va afecta costul creditării.


Noi măsuri de redresare economică discutate cu BNR
Guvernul va analiza, săptămâna viitoare, într-o întâlnire cu reprezentanţii BNR, un plan de măsuri de redresare economică, între acestea urmând să se regăsească introducerea unui impozit suplimentar pentru bănci sau un nou produs de creditare pentru IMM-uri, a spus, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Am discutat astăzi (luni - n.r.) în coaliţie despre oportunitatea unui set de măsuri suplimentare pentru redresarea economiei. Am decis ca săptămâna viitoare Guvernul să aibă o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, în care să discutăm despre măsurile pe care le gândim să le propunem", a declarat Laszlo Borbely.

El a precizat că măsurile pe care Cabinetul le va propune nu au fost stabilite încă, însă câteva dintre acestea "sunt în analiză". "Ne gândim la introducerea unui card pentru IMM-uri care să permită acestora să obţină o investiţie de 100-150 de mii de euro. Aceşti bani ar trebui să fie garantaţi de Fondul de Garantare a Statului şi să fie obţinuţi dintr-un fond constituit prin vânzarea participaţiilor statului la firmele în care acesta nu este acţionar majoritar sau la firmele deja controlate de stat, dar până la un nivel la care statul să nu piardă majoritatea", a explicat Borbely.

×
Subiecte în articol: economic