'Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca', a declarat directorul general al Vodafone, Inaki Berroeta, citat de Mediafax.
El a adaugat ca situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala.
'Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor', a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-François Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
'Cu peste 2.500 de salariati in Romania, grupul Orange este interesat de piata locala si va continua sa aduca tehnologii de varf clientilor', a spus Fallacher.
Seful Cosmote Romania si Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, a spus ca grupul OTE a investit trei miliarde de euro in dezvoltarea operatiunilor subsidiarelor din Romania, care numara aproape 10.000 de angajati.
Asadar, in total, grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania.
Si castigurile obtinute de operatori sunt pe masura. Afacerile operatorilor de telefonie mobila au insumat anul trecut 7,03 miliarde de lei (1,6 miliarde euro), nivel similar cu cel din 2010, echivaland cu 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei, a declarat, miercuri, directorul de tehnologie, media si telecomunicatii al KMPG Romania, Mihai Rada.
Acesta afirma ca piata telecomunicatiilor din Romania este cea mai competitiva din Europa, fiind deservita de cinci operatori - Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS.
'Daca adaugam si Romtelecom, care detine si o licenta de telefonie mobila, atunci piata locala se aseamana cu cea din Marea Britanie, unde sunt prezenti sase operatori. Restul statelor europene au cate patru operatori sau chiar mai putin', a mai spus Rada.
Bataia pe frecvente
Reprezentantii companiilor au anuntat ca vor continua sa aloce fonduri odata cu licitatia pe care ANCOM o va organiza in acest an pentru licentele de telefonie mobila.
'Cosmote va participa la licitatia pe care autoritatea de reglementare o va organiza pentru licentele de telefonie mobila. Investitiile in dezvoltarea infrastructurii telecom sunt foarte importante pentru ca sunt pe termen lung, angajeaza resurse semnificative din partea operatorilor si contribuie la dinamica investitiilor straine directe in Romania', a spus Stefanos Theocharopoulos.
El a adaugat ca nivelul taxei de licenta trebuie stabilit 'cu atentie' pentru a asigura premizele sustinerii investitiilor pe care operatorii trebuie sa le realizeze in dezvoltarea infrastructurii.
'O taxa prea mare poate diminua fondurile pe care operatorul le va aloca in viitor pentru dezvoltarea retelei', a mai spus seful Cosmote Romania si Romtelecom.
Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, va lansa miercuri in dezbatere publica documentele licitatiei pentru acordarea licentelor de spectru radio pentru comunicatii mobile in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz.
Termenul de valabilitate a licentelor de telefonie mobila ar trebui sa fie scurt, nu de 15 ani, cat propune ANCOM, pentru a permite mai des o relansare a pietei si a concurentei din domeniu, a declarat, marti, vicepresedintele Consiliului Concurentei (CC), Valentin Mircea.
Mircea a spus ca modul de desfasurare a licitatiei pentru licentele de telefonie mobila ar trebui sa asigure premizele intrarii de noi jucatori pe piata de profil. 'Intrarea unui nou jucator presupune investitii importante din partea acestuia in construirea retelei si a brandului si ar pune mai multa presiune concurentiala pe operatorii deja prezenti. Credem ca nu ar fi bine pentru evolutia pietei in viitor sa ramana pe piata doar actualii jucatori. Trebuie facut orice pentru intrarea unui nou jucator pe piata', a spus Mircea.
El a avansat chiar ideea rezervarii unei portiuni din spectrul de frecvente care urmeaza sa fie licitat pentru un alt operator decat cei existenti si a propus modelul de licitatie olandez care 'nu aduc mai multi bani la buget, dar vizeaza efortul investitional pe care si-l asuma viitorul jucator'.