Anul 2014 ne aduce taxe noi, dar şi majorări ale unor impozite existente. Asta este vestea rea. Vestea bună este că majorările nu sunt consistente şi nu ne vor afecta semnificativ la buget. Armele de vânătoare vor fi taxate cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare, potrivit unor modificări şi completări aduse Codului Fiscal, aplicabile din anul 2014.
Persoanele care obţin venituri din chirii sau arendă vor trebui să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) chiar dacă au un contract de muncă prin care plătesc această contribuţie. Concret, proprietarii trebuie să plătească 5,5% CASS, în limita a cinci salarii medii brute. La un salariu mediu brut de 2.339 lei, sumele variază între 41 de lei şi 482 lei, lunar. Guvernul a mai introdus de la 1 ianuarie şi impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la unele scumpiri. Vor fi taxate atât firmele cu capital românesc, cât şi cele cu capital străin care au un sediu permanent în România. Construcţiile speciale sunt considerate centralele hidroelectrice, termoelectrice şi nuclear-electrice, sondele de ţiţei, gaze, coşurile de fum şi turnurile de răcire, ecluzele şi ascensoarele, dar şi heleşteele, iazurile şi bazinele de decantare, rampele de încărcare-descărcare şi pistele şi platformele industriale. Şi toată infrastructura feroviară şi rutieră este considerată că este formată din construcţii speciale (linii de cale ferată, gări, alei, străzi, autostrăzi), dar şi liniile şi cablurile aeriene de telecomunicaţii. Acestea sunt doar câteva exemple.
Creşteri de preţuri
Chiar din prima zi a anului plătim mai mult pentru gazele naturale şi pentru energia electrică: 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi consumată, respectiv 1% la energia electrică. Totodată, acciza la tutun creşte cu 67% la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.
Şi persoanele care deţin microfirme trebuie să ştie că în ceea ce priveşte impozitul nu se mai aplică sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor contribuabilii care realizează venituri din consultanţă şi management dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în total venituri este de peste 20%.
Suprataxa pe carburanţi
Taxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant care trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, a fost amânată până în aprilie. Cu toate astea, preţul benzinei şi al motorinei a crescut chiar din prima zi a anului cu până la 20 de bani pe litru. Cauza nu o reprezintă suprataxa de 7 eurocenţi, ci modificarea modului de calcul a accizelor. Dacă până acum acestea se calculau în funcţie de cursul publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent, din 2014 accizele sunt indexate cu rata inflaţiei. Guvernul caută soluţii pentru a compensa pierderea de 600 de milioane de lei, cât reprezintă pierderea la buget din amânarea suprataxei. Soluţia va face parte din noua scrisoare de intenţie cu FMI şi Comisia Europeană. Misiunea FMI va sosi în România în jurul datei de 20 ianuarie când vor începe discuţiile cu autorităţile române.