x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cerere mare pentru înfiinţarea fermelor de familie

Cerere mare pentru înfiinţarea fermelor de familie

07 Aug 2014   •   20:49
Cerere mare pentru înfiinţarea fermelor de familie
Sursa foto: Thinkstock
În trei luni, s-au primit 580 de cereri de finanţare nerambursabilă pe măsura care se referă la modernizarea exploataţiilor agricole din PNDR 2020
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri de finanţare nerambursabilă, în valoare totală de peste 106,8 milioane de euro, prin Măsura 121 a PNDR, sesiune desfăşurată în perioada 20 mai - 31 iulie 2014, potrivit unui comunicat al instituţiei. Aceasta este prima sesiune de depunere de proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi fermelor de familie cu fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020.
“Putem spune că prima sesiune din anul 2014 a funcţionat corect şi a permis solicitarea a peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole, în mod special, a fermelor agricole familiale. De asemenea, această sesiune a reprezentat un moment important în procesul de facilitare a accesării fondurilor europene, prin introducerea unui nou sistem de solicitare, respectiv depunerea on-line a proiectelor. Răspunsul potenţialilor beneficiari la această metodă pentru depunerea proiectelor a fost pozitiv”, a explicat Nicolae Popa, directorul general adjunct al AFIR,.

Mulţi vor să înfiinţeze ferme de familie vegetale
Dintre cele 580 de proiecte, 211 reprezintă investiţiile pentru fermele de familie şi au o valoare nerambursabilă de 9,2 milioane de euro. Restul de 369 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, sunt reprezentate de investiţiile în modernizarea exploataţiilor agricole.

“Dintre proiectele pentru fermele de familie, majoritatea, mai exact 194 de cereri de finanţare sunt cereri de înfiinţare sau modernizare a fermelor vegetale, 17 cereri de finanţare fiind cele pentru fermele de animale. Dintre proiectele pentru exploataţiile agricole, un număr de 317 de cereri de finanţare au ca obiectiv fermele vegetale, restul de 52 având drept scop investiţiile în fermele animale. Cele mai multe cereri de finanţare, repectiv  165 de proiecte, cu o valoare totală nerambursabilă de 31,2 milioane de euro, au fost depuse în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Brăila şi Buzău”, se arată în comunicat.

La nivel naţional, proiectele depuse în cadrul acestei măsuri de finanţare, vizează, printre altele, înfiinţarea plantaţiilor de coacăz, afin, cătină albă, nuc, pomi fructiferi (cireşi, aluni etc.), ferme sau sere de legume, înfiinţarea sau modernizarea fermelor de bovine, suine, caprine, avicole, achiziţionare de utilaje şi echipamente etc.


Maxim 2 milioane de euro/proiect
Valoarea totală alocată măsurii 121 este de 150 de milioane de euro, din care 115 milioane de euro pentru investiţiile efective în fermele vegetale şi zootehnice, iar 35 de milioane de euro pentru spijinirea fermelor de familie. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 125.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de familie, 2 milioane de euro pentru marile ferme din sectorul zootehnic, pentru un proiect de investiţii privind construcţii-montaj şi de un milion de euro pentru unul privind achiziţia de utilaje şi echipamente. Investiţiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maximă eligibilă de un milion de euro pentru un proiect privind construcţii-montaj şi de maximum 700.000 euro pentru unul de achiziţie de utilaje şi echipamente. Fermierii care doresc să realizeze investiţii în sectorul vegetal prin achiziţii de utilaje au la dispoziţie o alocare de 40 de milioane euro, iar pentru construcţii-montaj, de 10 milioane de euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispoziţie pentru achiziţii de utilaje o alocare de 10 milioane euro, iar pentru construcţii-montaj, de 40 milioane euro.

×