Cererea totală pentru spații de birouri a scăzut cu circa 28% în primul semestru din 2020, ajungând la 124.000 de metri pătrați. Spațiile noi de birouri care s-au finalizat în această perioadă s-au ridicat la aproximativ 105.000 de metri pătrați, arată studiul Colliers International.
Noile cereri s-au redus la jumătate, situându-se sub 45.000 de metri pătraţi.
Construcțiile la clădirile de birouri s-au desfășurat normal, nefiind afectate de restricțiile impuse de pandemie și acestea vor fi finalizate la termenele stabilite. Circa 240.000 de metri pătrați urmează să fie terminate, acestea fiind contractate intergal sau preînchiriate.
66% din suprafaţa totală livrată vine din proiectul Ana Tower şi din faza a treia a proiectului Campus al Globalworth.
"Scăderea cererii noi începe abia acum să se facă simţită, al doilea trimestru al anului înregistrând una dintre cele mai mici cifre ale acestui ciclu - doar 16.000 de metri pătraţi.
Deşi primul semestru nu arată deloc rău, există încă o inerţie mare în joc şi, în plus, pe baza experienţei noastre, discuţiile pe marginea viitoarelor contracte de închiriere nu merg deloc într-un ritm bun.
A doua jumătate a anului ar putea aduce o încetinire suplimentară a activităţii de închiriere a spaţiilor de birouri", a precizat Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.
În perioada următoare ar putea fi disponibile mai multe spații pentru subînchiriere, deoarece, în ultimii ani, unele companii au închiriat mai mult spațiu pentru a face față extinderii businessului.
Provocările pieței
Evoluția chiriilor pe termen scurt este influențată de faptul că unii proprietari să nu fie flexibili să ofere chirii mai mici.
Companiile care doresc să ocupe noi spaţii, prin relocare sau cerere nouă, ar putea determina proprietarii să acorde stimulente/gratuităţi.
Există multe spaţii mari, complet echipate, disponibile pentru subînchiriere la chirii competitive.
"În general, presiunile pe chirii par să urce, cu argumente pentru o evoluţie în acelaşi sens şi pe termen mai lung. Între timp, rata de neocupare a continuat să crească în prima jumătate a lui 2020, ajungând la sfârşitul lunii iunie la 11,25%, cu un punct procentual mai mare decât la sfârşitul lui 2019, majoritatea segmentelor de piaţă importante înregistrând o creştere a spaţiilor disponibile, cu excepţia zonelor Centru Vest (scădere modestă) şi Dimitrie Pompeiu (stagnare)", explică Sebastian Dragomir.
Cererea pentru închirierea de spaţii de birouri ar putea scădea.
Rata de neocupare ar putea urca la 13-14% până la sfârşitul anului, cererea totală pentru 2020 stabilizându-se la 200.000 de metri pătraţi, jumătate faţă de 2019 şi sub media de 300.000 de metri pătraţi estimaţi iniţial pentru acest an.
"Munca de acasă la scară largă va continua în companii, iar câteva zile pe săptămână de lucru remote oferite angajaţilor, împreună cu o optimizare a spaţiului închiriat, ar putea să conducă la o reducere a spaţiului necesar pentru birouri în viitor. Există totuşi câteva argumente care, cel puţin pentru unii angajatori, explică nevoia de mai mult spaţiu (de exemplu, dorinţa de a avea şi în pandemie un birou pentru toţi angajaţii, ceea ce necesită de fapt închirierea de spaţii suplimentare, mai ales dacă acest lucru este solicitat de către compania mamă). Mai mult, munca de acasă nu poate înlocui pe deplin importanţa pe care o au birourile, ca mediu pentru construirea de echipe, mentorat şi cultură corporativă", arată studiul.
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor, cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti.