x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine câştigă şi cine pierde dacă Grecia părăseşte eurozona

Cine câştigă şi cine pierde dacă Grecia părăseşte eurozona

de Daniela Ivan    |    23 Mai 2012   •   14:27
Cine câştigă şi cine pierde dacă Grecia părăseşte eurozona

Este mai bine ca Grecia sa ramana sau sa iasa din Uniunea Europeana? Aceasta este o intrebare care a inceput sa framante din ce in ce mai multi cetateni europeni si analisti economici. Conteaza daca euro pe care-i detineti sunt emisi de Grecia, Spania, Finlanda sau Germania?

Economistul Nouriel Roubini, celebru pentru ca a prezis criza financiara globala, pledeaza pentru o "iesire negociata" a Greciei din zona euro, varianta care ar fi, in opinia lui, cel mai mic rau, scrie Le Figaro. Acesta a mai precizat ca Grecia va fi greu de salvat si ca pentru statul elen parasirea zonei euro si adoptarea drahmei este singura modalitate de regasire a cresterii.

In acelasi timp, in Germania sau in Austria, se observa o "respingere a planurilor de sustinere' a Greciei si dorinta de a lasa Atena sa revina la drahma. "Daca dupa viitoarele alegeri din Grecia va fi format un guvern care nu accepta compromisul, tara va trebui sa paraseasca zona euro", a afirmat Roubini.

Pe de alta parte, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, le-a cerut responsabililor politici si economici sa nu mai vorbeasca despre posibilele scenarii ale iesirii Greciei din zona euro, pe care o considera o idee "periculoasa", si sa ia in discutie mai degraba solutiile pentru a scoate aceasta tara din criza, relateaza AFP. Aceasta a mai precizat ca Uniunea Europeana nu are capacitatea de a masura in mod obiectiv ce s-ar intampla daca Grecia iese din UE.

Mai multi responsabili internationali au facut aluzie la posibilitatea unui iesiri a Greciei din zona euro, dupa ce partidele din aceasta tara au esuat in incercarea de a forma un guvern in urma alegerilor legislative de pe 6 mai, noi alegeri fiind planificate pentru data de 16 iunie.

Si directoarul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat in legatura cu riscul ''contaminarii'' in cazul iesirii Greciei din Zona euro, relateaza AFP.

"Iesirea Greciei din Zona euro nu este o optiune pe care noi o incurajam. Este o problema cu aceasta varianta, exista riscul contaminarii, pornind de la un membru izolat, care ar fi lasat deoparte, la alti membri ai zonei care vor sa ramana, inclusiv partenerii lor care doresc sa ramana si care fac tot ce trebuie sa faca'', a declarat Lagarde.

(it) Atentie, la ce euro detineti

Euro pe care-i detineti sunt emisi de Grecia, Spania, Finlanda sau Germania? Caracteristica definitorie a unei monede unice este faptul ca nimeni nu pune aceasta intrebare. Nu se face distinctia intre dolari din Massachusetts si dolari din California si nu se pune intrebarea daca lirele sterline detinute de cineva sunt scotiene sau engleze, noteaza Financial Times (FT). Acum insa se pune aceasta intrebare legat de euro.

Cu aproximativ doi ani in urma, unele intreprinderi mari precum si persoane bogate au inceput in mod serios sa se intrebe: ''Daca zona euro se dezmembreaza in ce moneda se vor denomina activele sau contractele mele?'. Problema nu este daca monedele euro din buzunar au pe ele efigia bufnitei ateniene sau a vulturului imperial german ci statutul depozitelor si creditelor bancare, al creditelor ipotecare si al contractelor comerciale, precum si salariile si preturile. Retragerea de bani din bancile grecesti este un indiciu ca oamenii de rand gandesc acum in acesti termeni.

Odata ce oamenii ajung sa creada in general ca detin euro spanioli sau finlandezi, moneda unica se afla efectiv la sfarsit. Legea lui Gresham - banii rai fac sa dispara banii buni - dateaza de pe vremea unor monede metalice: monedele false circulau, cele autentice erau tezaurizate. Robert Mundell, decanul teoriei zonelor monetare, a explicat generalizarea moderna: 'banii ieftini fac sa dispara daca se schimba la acelasi pret''. In context european, banii finlandezi si germani, care sunt doar purtatori ai riscului de crestere, sunt relativ ieftini fata de banii grecesti si spanioli, legat de care singurul risc este pierderea

×