ECONOMIC/BUSINESS
Modificarile Codului Muncii privind indemnizatia de concediu pot duce la micsorarea veniturilor celor care sunt in vacanta cu pana la 25%.
CRISTIAN PETRU, GABRIEL PREDA
|
CONSECINTE. Salariatii isi vor permite numai vacante sociale o data cu scaderea veniturilor pe perioada concediilor de odihna |
Jurnalul National continua sa va prezinte principalele modificari propuse pentru Codul Muncii de ministerul de resort. Articolul 145, aliniatul 1, stipuleaza ca, pentru perioada concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva. Ministerul Muncii propune ca indemnizatia in timpul concediului sa nu poata fi mai mica "decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva".
"Propunerea facuta de Ministerul Muncii este dezavantajoasa pentru salariati. In filozofia Codului Muncii actual s-a considerat ca exista luni in care angajatul are si alte venituri decat salariul sau sporurile cu caracter permanent. Acestea sunt primele, participarea la beneficii si al 13-lea salariu. Daca se vor aproba aceste modificari, angajatul care este in concediu nu va mai beneficia de acestea. Diminuarea venitului ar fi substantiala, de pana la 25%. In felul acesta, salariatul va fi frustrat daca aceste sporuri vor fi acordate in timp ce el este in concediu", sustine Ovidiu Popescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliat la Cartel Alfa. Principalele confederatii sindicale au anuntat ca vor incepe pichetarea prefecturilor din toata tara si vor incepe ample actiuni de protest, incepand din luna martie.
DIALOG. Confederatiile patronale reprezentative la nivel national nu sunt de acord cu pozitia sindicatelor, care, in opinia lor, incita la manifestari contraproductive, ce transfera in strada dialogul social, cu grave implicatii
economice care pot afecta eforturile de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. "Reprezentantii sindicatelor nici nu s-au uitat pe text si au refuzat dialogul. Nu putem fi de acord cu afirmatiile imperative, cu tenta bolsevica, ale sindicatelor", a declarat Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman. "Nici macar nu au intrat in dialog si spun ca vor scanda "Jos Guvernul!". Invitam sindicatele sa vina la dialog", a adaugat acesta.