Companiile de petrol si gaze au inregistrat cea mai mare rentabilitate din sectoarele economice in 2010, iar o performanta ridicata s-a mai regasit la firmele din industria auto si cele exportatoare, in timp ce rentabilitatea medie a companiilor de stat a fost negativa, potrivit BNR.
"Pe primul loc se situeaza firmele implicate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, in conditiile in care au inregistrat cea mai ridicata rentabilitate a capitalurilor (10 %, decembrie 2010), au alocat sume semnificative pentru investitii - fluxurile de numerar au totalizat, in luna decembrie 2010, 6,9 miliarde lei (cu mentiunea ca, la nivelul companiilor private, valoarea a fost de 5,8 miliarde lei), efectul de parghie este scazut (0,3) si nu au generat credite neperformante. Pe locul secund se plaseaza firmele implicate in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, care au inregistrat, de asemenea, rezultate remarcabile: o rentabilitate a capitalurilor peste medie (7%, decembrie 2010), o rata redusa a creditelor neperformante (1,1%, fata de 13,4% la nivelul economiei, iunie 2011) si un grad scazut de indatorare (efectul de parghie este 1,42 in luna decembrie 2010)", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2011, elaborat de Banca Nationala a Romaniei, potrivit Mediafax.
La randul lor, firmele de comert exterior (prin definitie incadrate in categoria sectoarelor tradables) au consemnat performante financiare superioare mediei pe economie. Rentabilitatea capitalurilor s-a mentinut peste nivelul inregistrat pe economie (majorandu-se in cazul firmelor net exportatoare), pe fondul unei viteze ridicate de rotatie a activelor (si chiar in crestere, in numeroase cazuri).
Banca centrala noteaza ca ponderea in total a valorii adaugate brute create de companiile din sectorul tradables a crescut de la inceputul crizei la 36,4% in 2010, fata de 33,5% in 2008. Firmele din aceasta categorie au desfasurat si o activitate investitionala mai sustinuta, fluxurile de numerar cu aceasta destinatie reprezentand circa 31 miliarde lei, fata de 19 miliarde lei in cazul firmelor din sectorul non-tradables.
Pe forme de proprietate, rentabilitatea capitalurilor in cazul companiilor cu capital majoritar privat s-a majorat la 8,7% in decembrie 2010, in timp ce societatile de stat au avut o rentabilitate negativa (-1,5%).
"La acest rezultat a contribuit in special decalajul intre viteza de rotatie a activelor, semnificativ superioara in cazul firmelor private (90%, fata de 28%). Companiile private au alocat si in anul 2010 resurse importante pentru activitatea de investitii, in timp ce firmele de stat au dezinvestit (fluxurile de numerar pentru investitii au fost de 58 miliarde lei in primul caz, fata de o dezinvestire de 7,7 miliarde lei in cazul secund)", se arata in raport.
Potrivit BNR, implementarea reformelor structurale agreate in cadrul noului acord de finantare cu UE si FMI poate conduce la o majorare importanta a potentialului de crestere economica a Romaniei prin imbunatatirea performantelor companiilor cu capital majoritar de stat, mai ales ca performantele slabe nu reprezinta o caracteristica generalizata a sectorului de stat la nivel individual, existand o dispersie insemnata a evolutiilor la nivelul firmelor de acest tip.
"De exemplu, in timp ce cele mai multe companii de stat cu importanta redusa pentru economie au inregistrat un rezultat net care oscileaza in intervalul (-200; +200 milioane lei), firmele mari de stat (cu contributie insemnata la VAB) au contabilizat fie pierderi insemnate, fie profituri semnificative, dar care la nivel agregat au condus la pierderi nete considerabile", se mai spune in document.
Rolul firmelor cu actionariat majoritar autohton in cadrul economiei si al sectorului bancar s-a diminuat usor, ponderea in total a valorii adaugate brute create de aceste companii reducandu-se de la 56% la 55% (decembrie 2009 - decembrie 2010. Firmele cu actionariat majoritar autohton au inregistrat in anul 2010 o diminuare a stocului de finantare (de la creditori autohtoni si nerezidenti) cu 5% in termeni reali, in timp ce companiile cu capital majoritar strain si-au redus finantarea cu circa 1%.