x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile din energie vor trebui să facă investiții de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani

Companiile din energie vor trebui să facă investiții de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani

07 Oct 2019   •   12:11
Companiile din energie vor trebui să facă investiții de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani
Sursa foto: Victor Stroe

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementări astfel încât companiile din sectorul energetic şi de gaze naturale să realizeze investiţii de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani, a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, la conferinţa InvesTenergy.

"În ultima perioadă am adoptat o serie de reglementări în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distribuţie, atât pentru gaze naturale cât şi pentru energie electrică, dar şi pentru creşterea capacităţii de înmagazinării a gazelor naturale. Suma totală pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depăşeşte 16 miliarde de lei pentru următoarea perioadă, până la cinci ani. Suma respectivă o regăsim în tarifele reglementate, pentru activităţile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la creşterea siguranţei în alimentare şi continuitate în aprovizionare cu gaze naturale şi energie electrică", a spus acesta.

Capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale se ridică în prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r), urmând să se dubleze în următorii trei ani.  Preşedintele ANRE a menţionat că, la această dată, există înmagazinate 2,8 miliarde normali metru cubi, cu 0,6 miliarde Nmc peste obligaţia cumulată a tuturor operatorilor din sectorul gazelor naturale, de 2,2 miliarde de Nmc. Până la 31 octombrie 2019 înmagazinarea va ajunge la capacitatea maximă a depozitelor.

Transgaz a făcut eforturi deosebite pentru a creşte capacitatea de interconectare la graniţă, atât cu Bulgaria, cât şi cu Ungaria, şi se dorește creșterea capacității de interconectare cu Moldova şi Serbia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: energie gaze