Bucureștiul a pierdut 16 poziții în Raportul Global al Competitivității Urbane și a căzut pe locul 188 în lume, indicele competitivității orașelor reflectând prosperitatea urbană, sărăcia și beneficiile rezidenților urbani, comparativ la scară globală cu peste 1.000 de orașe.
Indicele competitivității economice a Bucureștiului este la puțin peste jumătate (0,51) din scorul obținut de New York (1,00) - aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra. În Top-ul celor mai competitive orașe ale lumii, după New York, se află Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen și Dallas. În acest an, România a căzut pe ultimele locuri în Europa în funcție de competitivitatea regională, cinci din cele opt regiuni românești incluse în indicele Uniunii Europene obținând un scor de sub 10 puncte la ultima ediție a clasamentului, scrie profit.ro. București-Ilfov este cea mai bine poziționată regiune din România, cu un scor de puțin peste 45 puncte, însă rămâne la mare distanță de regiunile cu un PIB comparabil pe cap de locuitor.
Scorul de 45,4 puncte plasează Capitala țării și județul Ilfov pe locul 161 în rândul celor 263 de regiuni europene, potrivit celei de a treia ediții a indicelui competitivității regionale în UE, care analizează progresul înregistrat la nivelul regiunilor în perioada 2013-2016.
Deși București-Ilfov a avansat patru poziții față de ediția anterioară, când s-a clasat pe locul 165, regiunea prezintă deficiențe semnificative raportat la suratele europene cu un PIB comparabil, printre care regiunea italiană Trento (48,6 puncte, locul 153), Schwaben, Germania (72,3 puncte, locul 51), Madrid, Spania (67,7 puncte, locul 83) sau Cheshire (85,1 puncte, locul 16). Astfel, București-Ilfov stă mai prost decât omologii din UE la capitolele instituții, infrastructură, sănătate, învățământul de bază, dar și din punctul de vedere al maturității tehnologice și al inovației, arată datele Comisiei Europene. A doua cea mai bine plasată regiune din România în topul competitivității este regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Hunedoara și Covasna), urmată de regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud).
Regiunea formată din Londra și localitățile învecinate este cea mai competitivă din UE, potrivit datelor Comisiei. Londra a obținut scorul maxim, de 100 puncte, devansând ocupanta primului loc la ediția din 2013 a indicelului UE, regiunea olandeză Utrecht.