x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Fiscal crede că proiecţiile din Strategia Fiscală sunt optimiste

Consiliul Fiscal crede că proiecţiile din Strategia Fiscală sunt optimiste

de Daniela Ivan    |    13 Iun 2012   •   11:53

Proiectiile prevazute in Strategia fiscal bugetara (SFB) pe perioada 2013-2015 sunt prea optimiste, considera reprezentantii Consiliul Fiscal. Totul pleaca de la faptul ca ipotezele macroeconomice ce fundamenteaza SFB 2013-2015 sunt compatibile cu ultima proiectie a Comisiei Europene, care estimeaza cresteri ale PIB de 1,4% si 2,9% in 2012 si, respectiv, 2013, potrivit unui comunicat al Consiliului Fiscal.

PIB-ul real

In strategie, PIB real este proiectat sa aiba o crestere de 1,7% in 2012 si de 3,1% in 2013, accelerarea dinamicii pozitive urmand sa continue in anii urmatori, pana la un nivel de 3,9 la suta in anul 2015.

"Cu toate acestea, data fiind dinamica anuala a produsului intern brut de doar +0,3 la suta, inregistrata in trimestrul I al anului curent, precum si recrudescenta recenta a tensiunilor de pe pietele financiare internationale, pe fondul evolutiilor legate de criza datoriilor suverane la nivel european, Consiliul fiscal considera proiectiile privind dinamica PIB ca fiind mai degraba optimiste", se mentioneaza in comunicat.

Ponderea in PIB a cheltuielilor bugetare

Nivelul veniturilor bugetare ca procent in PIB este proiectat in SFB sa creasca in perioada de referinta de la un nivel de 32,4% din PIB in anul 2012, pana la 33,1% din PIB in anul 2015 pe seama cresterii semnificative a absorbtiei fondurilor europene post-aderare. Astfel, in timp ce ponderea in PIB a veniturilor fiscale (exclusiv contributiile sociale) ramane relativ constanta la 18,7-18,8% pe orizontul de prognoza, nivelul proiectat al veniturilor din fonduri structurale creste de la 2,1% din PIB in anul 2012, la 2,7% din PIB in anul 2015.

"Consiliul Fiscal apreciaza ca fiind optimista traiectoria prognozata pe termen mediu a veniturilor fiscale si a celor din contributii sociale, cu precadere a celor aferente anului 2013, in conditiile in care, in cazul majoritatii categoriilor de venituri fiscale, variatiile nominale proiectate sunt superioare celor ale bazelor macroeconomice relevante", se mai arata in comunicatul citat.

Contributii sociale

Dinamica proiectata pentru veniturile din contributii sociale ar putea fi afectata, potrivit Consiliului Fiscal, de hotararea recenta a Curtii Constitutionale cu privire la modul de calcul al contributiilor de asigurari de sanatate aferente veniturilor din pensii si de decizia recenta a restituirii in 16 transe a diferentei dintre contributiile retinute in perioada ianuarie 2011-aprilie 2012 in baza metodologiei declarate neconstitutionale si cele calculate conform noii metodologii (in cuantum de circa 1,5 miliarde lei, din care 7 transe in 2012 si 9 transe in 2013), reflectate drept venituri negative.

"In pofida elementelor de mai sus, veniturile din contributii sociale sunt proiectate in SFB a creste in 2013 cu 9,7%, respectiv cu 0,2 puncte procentuale din PIB, in principal pe seama unei cresteri nominale la nivelul categoriei direct afectate de masurile discretionare cu impact nefavorabil din 2012 - contributii la Fondul special pentru asigurari sociale de sanatate - cu 12,1%. In opinia Consiliului Fiscal, o astfel de dinamica nu poate fi explicabila in absenta unor masuri discretionare care, din pacate, nu sunt precizate in textul strategiei", se mai arata in comunicat.

Piata muncii

Referitor la proiectiile aferente pietei muncii, Consiliul Fiscal apreciaza drept verosimila traiectoria avuta in vedere pentru numarul de salariati din economie, insa considera drept optimista proiectia pe termen scurt a dinamicii salariului mediu pe economie. "Luand in considerare cresterile anuntate de salarii din sectorul bugetar (8% de la 1 iunie si respectiv 7,4% de la 1 decembrie), dinamica remuneratiilor din sectorul privat ar trebui sa fie mai mare de 7% in 2012 astfel incat avansul pe total economie sa fie conform cu proiectia de 6,7% din SFB 2013-2015, ceea ce pare putin probabil avand in vedere cresterea anuala medie de circa 4% inregistrata in prima parte a anului curent", se mai subliniaza in comunicat.

×