Adio punctele de penalizare, amenzi sau suspendarea permisului pentru producerea unui accident uşor, soldat doar cu pagube materiale. De azi, intră în vigoare noul formular de constat amiabil, ce reduce semnificativ timpul petrecut de şoferii imprudenţi pe la sediile Poliţiei Rutiere.
De astăzi intră în vigoare procedura de constat amiabil a accidentelor, potrivit căreia şoferii implicaţi în accidente auto soldate doar cu pagube materiale scapă de drumurile la poliţie. "Toate societăţile de asigurare au semnat, în aprilie, protocolul de implementare a acestei modalităţi. Ulterior, unele societăţi care nu au depus toate eforturile pentru a pregăti acest moment - de care vorbim de aproape trei ani - au solicitat amânarea.
După cum ştiţi, consiliul CSA nu a fost de acord, astfel încât constatul amiabil se va aplica de la 1 iulie", a spus Constantin Buzoianu, vicepreşedintele instituţiei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Completarea formularului nu este obligatorie, ci reprezintă o alternativă la procedeul obişnuit de constatare de către Poliţie a unui accident soldat doar cu pagube materiale, petrecut pe teritoriul României, şi care a avut loc între cel mult două vehicule.
CONDIŢII
Noua procedură se aplică numai dacă cele două vehicule implicate în accident au poliţă RCA valabilă la data producerii lui. Formularul de constatare amiabilă se eliberează de către asigurator o dată cu poliţa Casco sau RCA şi are două pagini. Cei doi şoferi implicaţi în accident trebuie să completeze un formular cu care se prezintă la compania de asigurări în vederea constatării pagubelor şi eliberării documentului de introducere în reparaţie.
După primirea formularului de constatare, asiguratorii sunt obligaţi să elibereze documentele necesare pentru introducerea în reparaţie a autovehiculelor, fiindu-le interzis să trimită şoferii la poliţia rutieră. Depunerea formularului de oricare dintre parţile implicate reprezintă avizare de daune şi obligă asiguratorul să efectueze constatarea pagubelor şi stabilirea vinovăţiei.
Formularul trebuie corect completat şi semnat de ambii şoferi pentru a putea fi luat în considerare de către asiguratori. Şoferii trebuie să completeze formularul cu informaţii ca nume, prenume, adresa, detalii despre vehicul, societatea la care au încheiată poliţa de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), date despre martorii oculari, împrejurările în care a avut loc accidentul, pagubele vizibile la fiecare vehicul în urma accidentului, să facă o schemă a accidentului şi să semneze formularul.
COSTURI SUPLIMENTARE
Intrarea în vigoare a acestei măsuri reprezintă costuri suplimentare pentru asigurători, deoarece aceştia sunt obligaţi să tipărească din fonduri proprii formularele. Pentru recuperarea costurilor suplimentare cu tipărirea formularelor, companiile de asigurare au posibilitatea să majoreze tariful practicat pentru poliţa de asigurare.
Momentan companiile aşteaptă să vadă ce se va întâmpla pe piaţă pentru a modifica tarifele. În plus, introducerea constatului amiabil ar putea însemna şi suplimentare de personal, pentru a face faţă cererii.
"Formularul de constat amiabil este pe piaţă demult, însă nu a putut fi aplicat, deoarece nu exista susţinere legală", ne-a declarat un specialist în domeniul asigurărilor.
O problemă importantă o reprezintă programul companiilor de asigurare, acestea neavând deschis 24 de ore din 24. "În prezent, asiguratorii nu au program non-stop, iar după cum bine ştim accidentele nu se produc în anumite intervale orare.
Introducerea acestei măsuri poate implica deschiderea non-stop a unor sucursale, în vederea eliberării formularelor de constat amiabil", spune el.
Citește pe Antena3.ro