Sectorul de construcţii dă semne de ieşire din criza profundă în care se zbate de mai bine de doi ani. Datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în ianuarie-februarie a crescut cu 9,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, ajungând la 4.566 de documente. Cele mai semnificative majorări din primele două luni s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (134 de autorizaţii), Sud-Muntenia (129 de autorizaţii) şi Sud-Est (77 de autorizaţii), se arată în comunicatul INS. Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Nord-Vest şi Centru.
Comparativ cu ianuarie, în februarie s-au eliberat cu 31,2% mai multe acte pentru construirea de clădiri rezidenţiale (2.283 de autorizaţii), din care 68,8% sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (173 de autorizaţii), Sud-Muntenia (123 de autorizaţii), Sud-Est (96 de autorizaţii) şi Vest (61 de autorizaţii).
Managerii unor firme din construcţie estimează pentru perioada martie-mai 2011 o creştere a activităţilor în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj INS. Potrivit acestor opinii, activitatea de construcţii va consemna în martie-mai o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%) şi un avans moderat al stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +9%). De asemenea, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%) şi o majorare a preţurilor lucrărilor de construcţii.