Consumul a început să dea semne de redresare, iar analiştii economici au ridicat prognoza pentru creşterea economică din acest an. Rând pe rând, ananliştii bancari şi experţii FMI au majorat estimarea privind PIB-ului României, în jurul cifrei de 3%. Cea mai recentă prognoză aparţine Erste Group Research care a decis să-şi îmbunătăţescă estimarea de la 2,3% la 3% în 2014, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări de bune ale vânzărilor cu amănuntul. Institutul de Statistică a confirmat că vânzările cu amănuntul (cu exceptia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut cu 7,5% în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Oamenii au început să cumpere faţă de anul trecut mai multe produse nealimentare (+12,2%), alimente, băuturi şi tutun (+4,5%), dar şi carburanţi (+3,8%). Îmbucurător este că vânzările s-au majorat nu numai faţă de anul trecut, ci şi în februarie comparativ cu ianuarie 2014. Datele de la Statistică arată că volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu exceptia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2014, comparativ cu luna precedentă a crescut cu 1,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi la vânzările de produse alimentare, buturi şi tutun (+0,6%). Însă, vânzarea de carburanţi a sczut cu 0,8%.
Guvernul mizează pe consum
Revenirea consumului nu este întâmplătoare. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anunţat încă din luna decembrie a anului trecut că în 2014 creşterea economică se va baza pe consum şi pe atragerea de fonduri europene. În plus, a spus că guvernul va lua o serie de măsuri pentru susţinerea consumului. Prima a fost creşterea salariului minim de la 800 de lei, cât a fost în 2013, la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 de lei, de la 1 iulie 2014. În plus, politicile de relaxare şi nivelului scăzut record al inflaţiei au ajutat la creşterea consumului.
Inflaţia va rămâne scăzută în primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variaţie stabilit de Banca Naţională a României), înainte de a reveni în partea superioară a intervalului, în a doua jumătate a lui 2014, în urma majorării preţurilor administrate. Potenţiala volatilitate a preţului alimentelor, totuşi, va continua să fie un factor major de incertitudine privind evoluţia inflaţiei.
Citește pe Antena3.ro