x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract istoric intre Israel şi Egipt in valoare de 15 miliarde dolari

Contract istoric intre Israel şi Egipt in valoare de 15 miliarde dolari

19 Feb 2018   •   18:09
Contract istoric intre Israel şi Egipt in valoare de 15 miliarde dolari

O companie egipteană va cumpăra gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari din Israel, în conformitate cu două acorduri pe 10 ani anunţate luni, un contract istoric între cele două state care speră să îşi consolideze legăturile diplomatice.

 

Companiile Delek Group şi Noble Energy, care conduc fiecare consorţiile care operează zăcămintele offshore de gaze naturale Tamar şi Leviathan din Israel au anunţat că au semnat un acord cu compania energetică egipteană Dolphinus Holdings pentru a-i furniza o cantitate totală de aproximativ 64 miliarde metri cubi de gaze naturale pe parcusul unui deceniu, urmând ca jumătate din această cantitate să provină de la fiecare zăcământ iar veniturile să fie împărţit în mod egal între ele.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a afirmat că acest contract va aduce miliarde de dolari la bugetul statului şi va "consolida economia noastră şi legăturile regionale". La rândul său, ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz a apreciat că acest este cel mai important contract e export semnat cu Egiptul după acordul istoric de pace semnat de cele două state în 1979.

Amplasat la aproximativ 130 de kilometri vest de Haifa, zăcământul offshore de gaze naturale Leviathan a fost descoperit în luna decembrie 2010 şi este programată să înceapă producţia la finele lui 2019. De asemenea, exporturile de la zăcământul Tamar, care a început să producă încă din 2013, ar urma să demareze undeva între a doua jumătate a lui 2020 şi sfârşitul lui 2021.

Israelul are puţine gaze naturale dar în ultimii ani a descoperit importante câmpuri de gaze naturale. Aceste rezerve de gaze naturale deschid posibilitatea ca Israelul să pună la punct noi legături strategice în regiune şi chiar să exporte gaze naturale spre Europa. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel Egipt contract gaze naturale