x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Credite în euro mai scumpe

Credite în euro mai scumpe

de Daniela Ivan    |    29 Mar 2011   •   18:34

Anul 2011 va aduce românilor care au împrumuturi în euro majorări de dobânzi ca urmare a Ordonanţei 50. „Băncile sunt obligate de Ordonanţa 50 să calculeze dobânzile după formula Euribor plus marja băncii. Cum Euribor se duce în sus, până la sfâr­şi­tul anului, băncile vor obligate să ma­joreze dobânzile cu 1 punct pro­cen­tual”, a declarat Steven van Gro­nin­gen, preşedintele şi directorul ge­ne­­ral al Raiffeisen Bank Romania.

El a adăugat că vechea modalitate de calcul prin care băncile stabileau do­bânda era mai bună atât pentru ban­că, dar şi pentru client. „Dacă în pe­rioada următoare creşte Euribo­­r-ul, dar se îmbunătăţeşte riscul de ţară pentru România, băncile nu sunt obligate să micşoreze dobânda şi vor fi reticiente să facă asta, pentru că dacă o reduci nu mai ai voie să o creşti. Sper că din povestea Ordonanţei 50 vom învăţa cu toţii, a fost ca o lecţie”, a mai spus Steven van Groningen.

Indicele Euribor s-a dublat în numai un an, iar previziunile analiş­ti­lor indică o continuare a tendinţei de creştere. Euribor la 3 luni – reperul de bază al dobânzilor la credi­tele în euro – a intrat pe o pantă de creş­te­re. Dacă la începutul anului trecut in­dicele era de 0,65%, în prezent a tre­cut de 1,3%. Şi veştile rele nu se opresc aici. Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, a declarat în urmă cu trei săptămâni că inten­ţi­o­nează să majoreze dobânda BCE peste 1%, cât este în prezent. Analiştii economici au descifrat în mesajul său că dobânda se va majora cu 0,25% sau chiar cu 0,5%. Asta va avea un impact direct asupra Euribor la trei luni şi asupra dobânzilor la creditele în euro. Previziunile ana­liştilor indică în mod evident o pantă ascendentă pentru Euribor în 2011. Potrivit acestora, indicele ar putea urca undeva în intervalul 1,85%-2,20% la finalul lui 2011.

Nici tinerii care aşteaptă deblocarea programului Prima Casă nu prea au motive de optimism. Propu­nerea Guvernului ca băncile să cre­di­teze cu 50% programul nu este pri­vită cu ochi buni de bancheri. Im­plementarea unei noi forme a pro­gramului Prima Casă este destul de complicată şi durează, pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice.

×
Subiecte în articol: economia