Anul 2011 va aduce românilor care au împrumuturi în euro majorări de dobânzi ca urmare a Ordonanţei 50. „Băncile sunt obligate de Ordonanţa 50 să calculeze dobânzile după formula Euribor plus marja băncii. Cum Euribor se duce în sus, până la sfârşitul anului, băncile vor obligate să majoreze dobânzile cu 1 punct procentual”, a declarat Steven van Groningen, preşedintele şi directorul general al Raiffeisen Bank Romania.
El a adăugat că vechea modalitate de calcul prin care băncile stabileau dobânda era mai bună atât pentru bancă, dar şi pentru client. „Dacă în perioada următoare creşte Euribor-ul, dar se îmbunătăţeşte riscul de ţară pentru România, băncile nu sunt obligate să micşoreze dobânda şi vor fi reticiente să facă asta, pentru că dacă o reduci nu mai ai voie să o creşti. Sper că din povestea Ordonanţei 50 vom învăţa cu toţii, a fost ca o lecţie”, a mai spus Steven van Groningen.
Indicele Euribor s-a dublat în numai un an, iar previziunile analiştilor indică o continuare a tendinţei de creştere. Euribor la 3 luni – reperul de bază al dobânzilor la creditele în euro – a intrat pe o pantă de creştere. Dacă la începutul anului trecut indicele era de 0,65%, în prezent a trecut de 1,3%. Şi veştile rele nu se opresc aici. Preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, a declarat în urmă cu trei săptămâni că intenţionează să majoreze dobânda BCE peste 1%, cât este în prezent. Analiştii economici au descifrat în mesajul său că dobânda se va majora cu 0,25% sau chiar cu 0,5%. Asta va avea un impact direct asupra Euribor la trei luni şi asupra dobânzilor la creditele în euro. Previziunile analiştilor indică în mod evident o pantă ascendentă pentru Euribor în 2011. Potrivit acestora, indicele ar putea urca undeva în intervalul 1,85%-2,20% la finalul lui 2011.
Nici tinerii care aşteaptă deblocarea programului Prima Casă nu prea au motive de optimism. Propunerea Guvernului ca băncile să crediteze cu 50% programul nu este privită cu ochi buni de bancheri. Implementarea unei noi forme a programului Prima Casă este destul de complicată şi durează, pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice.