x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Credite pentru case si masini

Credite pentru case si masini

05 Apr 2005   •   00:00

In acest an bancherii asteapta o explozie a creditului ipotecar si a celui imobiliar. Un studiu recent arata ca peste 740.000 de persoane vor apela la acest instrument de finantare in urmatoarele 12 luni. Acum exista 310.000 de astfel de clienti.

  • de ADRIAN MIHAI
  • LEGISLATIE. Banca Nationala va elabora noi norme de creditare, mai flexibile, anunta Florin Georgescu, prim-viceguvernator al bancii
    Piata creditul va creste in acest an cu 28%, intr-un ritm cu aproape 10 puncte procentuale mai scazut decat anul trecut, a anuntat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la conferinta Piata creditului 2005 organizata de Finmedia. La inceputul acestui an s-a inregistrat o premiera. Astfel, la sfarsitul lunii februarie, creditele pentru servicii acordate persoanelor juridice le-au depasit ca valoare pe cele acordate firmelor din sectorul industrial. Fenomenul arata ca asemenea economiilor avansate, cea romaneasca incepe sa puna un accent mai mare pe servicii, a aratat Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Banci Nationale a Romaniei. Numarul celor care au luat un credit pentru bunuri de folosinta indelungata se ridica la 1,45 de milioane de persoane, potrivit unui studiu prezentat de Raiffeisen Bank. Pe locul urmator se afla creditul de nevoi personale. La acesta au apelat 1,25 milioane de persoane. In urmatoarele 12 luni, studiul arata ca 850.000 de persoane, respectiv 740.000 de persoane vor apela la cele doua tipuri de credite.

    EXPLOZIBIL. O evolutie spectaculoasa se pare ca o vor avea creditul imobiliar si cel ipotecar. Aceste servicii au in prezent 310.000 de utilizatori. In urmatoarele 12 luni numarul celor care vor sa apeleze la acest instrument de finantare este de nu mai putin de 740.000 de persoane, adica de peste doua ori mai multi decat exista in prezent. Lucrul cel mai important pentru un solicitant de credit ipotecar este dobanda perceputa de banca, arata un alt studiu, realizat de INSOMAR. Termenul de rambursare, garantiile solicitate de banca, precum si valoarea avansului sunt in ordinea importantei urmatoarele criterii de selectie a unei banci. Creditul pentru masina este si el foarte dorit. 420.000 de persoane doresc un asemenea serviciu, in timp ce 67.000 de persoane sunt deja beneficiarii lui.

    CE BANCA? Daca este insa vorba despre criteriile generale pe care un client le are atunci cand isi alege o banca, se pare ca romanii au invatat lectia falimentului. Potrivit studiului INSOMAR, cel mai important criteriu este siguranta pe care o poate oferi banca. Nivelul dobanzilor oferite de banca este al doilea lucru la care un client se uita inainte de a intra intr-o banca. Increderea, si anume "renumele bun al bancii", vine abia pe locul trei. Oferta, adica accesibilitatea si flexibilitatea produselor si serviciilor, precum si diversitatea lor ocupa locurile patru respectiv cinci in criteriile care stau la baza alegerii unei banci.

    BEST-SELLER. Cel mai popular serviciu bancar este cardul de debit (de salariu). 20,1% din populatia "bancabila", adica de peste 18 ani, beneficiaza de acest serviciu. Contul curent in lei este pe locul doi, cu o utilizare de 14,1%. Potrivit studiului realizat de GfK Romania, creditul de bunuri de folosinta indelungata este utilizat de 8,6% din romani.

    NORME NOI
    Banca Nationala a Romaniei (BNR) va elabora un set de norme ce vine sa acorde mai multa libertate bancilor in ceea ce priveste managementul riscului in procesul creditarii, a anuntat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Pe de alta parte, acestea vor vi-za si consolidarea principiilor de prudenta bancara. Aceste masuri concrete vor fi stabilite dupa incheierea negocierilor cu Fondul Monetar International, a mai anuntat Georgescu.
    DOBANDA
    Estimari foarte recente ne arata ca dobanda creditelor in lei se va stabiliza intre 12%-14%, a declarat Cristian Ionescu, managing director la Coface Intercredit. Exista voci care sustin ca ratele doban-zilor in lei vor trebui sa ajunga undeva la acelasi nivel cu cele pentru valuta, a mai completat acesta. Cresterea plafonului de creditare si prelungirea termenului de rambursare sunt doua alte fenomene observate de Ionescu. Bancile incurajeaza creditarea in lei in detrimentul celei in valuta.

    ×
    Subiecte în articol: economic persoane bancă