In acest an bancherii asteapta o explozie a creditului ipotecar si a celui imobiliar. Un studiu recent arata ca peste 740.000 de persoane vor apela la acest instrument de finantare in urmatoarele 12 luni. Acum exista 310.000 de astfel de clienti.
|
LEGISLATIE. Banca Nationala va elabora noi norme de creditare, mai flexibile, anunta Florin Georgescu, prim-viceguvernator al bancii
|
EXPLOZIBIL. O evolutie spectaculoasa se pare ca o vor avea creditul imobiliar si cel ipotecar. Aceste servicii au in prezent 310.000 de utilizatori. In urmatoarele 12 luni numarul celor care vor sa apeleze la acest instrument de finantare este de nu mai putin de 740.000 de persoane, adica de peste doua ori mai multi decat exista in prezent. Lucrul cel mai important pentru un solicitant de credit ipotecar este dobanda perceputa de banca, arata un alt studiu, realizat de INSOMAR. Termenul de rambursare, garantiile solicitate de banca, precum si valoarea avansului sunt in ordinea importantei urmatoarele criterii de selectie a unei banci. Creditul pentru masina este si el foarte dorit. 420.000 de persoane doresc un asemenea serviciu, in timp ce 67.000 de persoane sunt deja beneficiarii lui.
CE BANCA? Daca este insa vorba despre criteriile generale pe care un client le are atunci cand isi alege o banca, se pare ca romanii au invatat lectia falimentului. Potrivit studiului INSOMAR, cel mai important criteriu este siguranta pe care o poate oferi banca. Nivelul dobanzilor oferite de banca este al doilea lucru la care un client se uita inainte de a intra intr-o banca. Increderea, si anume "renumele bun al bancii", vine abia pe locul trei. Oferta, adica accesibilitatea si flexibilitatea produselor si serviciilor, precum si diversitatea lor ocupa locurile patru respectiv cinci in criteriile care stau la baza alegerii unei banci.
BEST-SELLER. Cel mai popular serviciu bancar este cardul de debit (de salariu). 20,1% din populatia "bancabila", adica de peste 18 ani, beneficiaza de acest serviciu. Contul curent in lei este pe locul doi, cu o utilizare de 14,1%. Potrivit studiului realizat de GfK Romania, creditul de bunuri de folosinta indelungata este utilizat de 8,6% din romani.
|
|
Citește pe Antena3.ro