BNR a crescut ieri, pentru a patra oară consecutiv, dobânda de politică monetară. Analiştii estimează că băncile vor majora la rândul lor dobânzile la creditele în lei.
BNR a crescut ieri, pentru a patra oară consecutiv, dobânda de politică monetară. Analiştii estimează că băncile vor majora la rândul lor dobânzile la creditele în lei.
Banca Naţională a României a majorat ieri rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an. În acelaşi timp, BNR a decis să menţină la nivelul actual ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale băncilor. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de politică monetară de miercuri. Aceasta este a patra majorare consecutivă a dobânzii de politică monetară operată de BNR.
“BNR va continua gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă”, se arată într-un comunicat al băncii centrale. Instituţia va monitoriza îndeaproape evoluţiile indicatorilor macroeconomici şi va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflaţioniste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflaţiei pe traiectoria anunţată pe termen mediu, se spune în comunicat.
BNR aminteşte că rata anuală a inflaţiei a crescut la nivelul de 7,97% în februarie, faţă de 7,26% în ianuarie, în principal ca efect al scumpirii gazelor naturale şi al persistenţei efectelor exercitate asupra preţurilor produselor alimentare de scăderea producţiei agricole din anul 2007. Evoluţia cursului de schimb al leului a fost influenţată de menţinerea aversiunii faţă de risc a investitorilor financiari, în condiţiile persistenţei tensiunilor de pe piaţa financiară internaţională, notează BNR. Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009, – de 3,5%, cu acelaşi interval de variaţie.
Consiliul de Administraţie al BNR atrage atenţia că întărirea politicii monetare trebuie însoţită de implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politică fiscală şi de venituri, şi intensificarea reformelor structurale. Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 6 mai, când va fi analizat şi aprobat noul raport trimestrial asupra inflaţiei.
ESTIMĂRI. Majorarea dobânzii de politică monetară va duce la creşterea dobânzilor pentru creditele şi depozitele în lei, dar va avea un impact limitat asupra evoluţiei monedei naţionale, întrucât măsura era anticipată de piaţă, consideră analiştii economici. “Efectul asupra cursului va fi aproape nul, pentru că majorarea dobânzii era inclusă în preţ. Leul s-ar fi depreciat sau apreciat dacă BNR ar fi oferit o surpriză. În ceea ce priveşte dobânzile la credite şi depozite, acestea vor creşte în perioada următoare”, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. El a arătat că se aştepta la majorarea dobânzii de politică monetară, dar este de părere că BNR ar fi trebuit să diminueze rezervele minime obligatorii constituite în lei, băncile având nevoie de lichiditate. “În ultimele luni, mai multe bănci comerciale au majorat semnificativ dobânzile la depozite. Sunt acele bănci care au nevoie de lichiditate”, a spus Dumitru.
VALUTE. “Consider decizia de majorare a dobânzii de politică monetară ca fiind neadecvată pentru economia României, atât în raport cu contextul extern, cât şi în raport cu actuala stare a economiei. Măsura ar putea avantaja creditarea în valută, în pofida creditării în monedă naţională”, consideră Florian Libocor, economistul-şef al BRD – Groupe Société Générale.
O părere similară, în sensul orientării către creditele în valută, are şi directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun. În ceea ce priveşte viitoarele măsuri pe care BNR le-ar putea lua în următoarele şedinţe de politică monetară, Radu Crăciun consideră că acestea vor depinde de evoluţia pieţelor internaţionale şi parametrii macroeconomici.
vali.blanaru@jurnalul.ro
Leul continuă scăderea
Decizia BNR de ieri nu a susţinut aprecierea leului, consemnată în prima oră de tranzacţionare, iar cursul de referinţă a urcat cu 0,72 bani, la 3,7155 lei/euro. Banca centrală a anunţat o rată de refeinţă de 3,7083 lei/euro. Imediat după momentul publicării deciziei BNR, cotaţiile afişate au urcat uşor la 3,7150 lei/euro. Ulterior, ratele au început să coboare, iar, la ora 11:20, un euro era cumpărat cu 3,7120-3,7140 lei. În jurul orei 13:05, cursul se situa la 3,7150-3,7200 lei/euro. După deschidere, cursul de schimb a scăzut, atingând un minim de 3,7110 lei/euro, iar nivelul maxim a fost de 3,7210 lei/euro.