Fermierii români sunt puternic concuraţi de invazia de carne de porc, la preţuri foarte scăzute, provenită din Uniunea Europeană după embargoul Rusiei. Producătorii se tem că nici măcar sărbătorile de Crăciun, în care se consumă în mod tradiţional multă carne de porc, nu-i va scăpa de pierderile finnaciare. Ca să nu rămâne cu marfa pe stoc, în condiţiile în care piaţa este invadată de produse de import, fermierii români vor scădea preţurile cu cel puţin 5%. Asta după ce preţul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scăzut cu 25% în ultima perioadă, comparativ cu acelaşi interval din 2013, până la 5,4 - 5,5 lei/kilogram "De peste o lună vindem porcul în pierdere. Costul de producţie este mai mare decât cel de vânzare. Situaţia este catastrofală. Vom intra cu toţii în faliment", a declarat Miron Dascălu, director al Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS). Acesta a mai precizat că pentru fiecare porc care iese pe poarta fermei producătorul pierde în medie aproximativ 100 de lei, reprezetând diferenţă dintre costul de producţie şi cel de comercializare. Începând din luna iulie 2014, preţul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 — 5,5 lei/kg viu în ultima săptămână, faţă de 7,0 — 7,2 lei/kg viu în anul 2013.
Scade cererea pentru carne românească
Deşi nu s-au constatat diferenţe mari în consum, se înregistrează o scădere simţitoare a cererii pentru carnea de porc românească,. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantităţi disponibile la furnizorii tradiţionali ai pieţei ruseşti. Din evidenţele UE rezultă că, în primele şase luni, au fost exportate către Rusia numai 54.000 tone carne de porc faţă de 350.000 de tone anul trecut. Şi atunci, fermierii din Germania, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria s-au reorientat şi au descoperit şi piaţa românească. Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantităţi vor creşte", precizează AFISS. Producătorii români, care vând de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, susţin că nu pot produce mai ieftin pentru că nu beneficiază de acelaşi sprijin din partea statului ca alţi producători din UE şi plătesc taxe mai mari.
Pierderea :92,4 milioane lei în şase luni
Asociaţia Română a Cărnii (ARC) şi Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin cer Ministerului Agriculturii sprijin finnaciar pentru a depăşi această perioadă dificilă. “ Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42 lei/cap de porc, echivalentul a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimată pe şase luni pentru producţia a circa 2,2 milioane de porci”, se arată în comunicatul APCPR şi AFISS. Totodată, Asociaţia Română a Cărnii a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne. "Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, evaziunea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la preparatele din carne", se arată în comunicat.