x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creşterea TVA aduce 3% în plus la inflaţie

Creşterea TVA aduce 3% în plus la inflaţie

de Daniela Ivan    |    09 Aug 2010   •   00:00

Preţurile vor creşte cu 3% în perioada următoare, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24%. Preţul unui pachet de ţigări va creşte cu mai mult de 5%, conform estimărilor Băncii Naţionale a României (BNR).

"Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariul de bază, pentru că există un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%. Vorbind despre evoluţia din trimestrul al doilea, Isărescu a arătat că preţurile administrate şi-au accentuat majorările în acest trimestru, la medicamente în mod substanţial. De altfel, el a menţionat preţurile administrate şi printre incertitudinile viitoare privind evoluţia inflaţiei. Guvernatorul a mai spus că o ajustare sensibilă a avut loc şi la serviciile libere, în special telefonia, unde există o rapiditate extraordinară când "se simte" o anumită depreciere a cursului.

BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA. El a menţionat că acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali şi în care efectele de runda a doua sunt modeste.

Guvernatorul a adus în discuţie şi posibilitatea adoptării euro la o dată anterioară celei stabilite iniţial, 1 ianuarie 2015. "Ne-am exprimat punctul de vedere că această ţintă, a adoptării euro, poate să fie de asemenea un catalizator pentru coerenţa politicilor. Din acest punct de vedere îl vom susţine, dar, în momentul în care evoluţiile duc în mod clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă, bineînţeles că trebuie să o rediscutăm, pentru că un element esenţial al credibilităţii este realismul ţintei", a explicat Isărescu.

Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale, deficitul bugetar trebuie să fie maximum 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria publică să atingă maximum 60% din PIB.

×
Subiecte în articol: economic