x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza i-a făcut pe români mai economi

Criza i-a făcut pe români mai economi

de Daniela Ivan    |    25 Iun 2010   •   00:00
Criza i-a făcut pe români mai economi
Sursa foto: Jurnalul foto/

Criza economică i-a făcut pe români mai puţin cheltuitori. Aşa se explică creşterea depozitelor din bănci în luna mai cu 0,7% faţă de aprilie, până la nivelul de 168,45 miliarde de lei. Faţă de mai 2009, avansul a fost de 8,4%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Această sumă se referă atât la depozitele populaţiei, cât şi la cele ale firmelor, atât în lei, cât şi în valută.

Cetăţenii români şi firmele au preferat să economisească în valută, cu precădere în euro. Astfel, depozitele în valută ale populaţiei şi ale persoanelor juridice exprimate în lei au urcat cu 2,2% în mai faţă de aprilie, la 62,22 miliarde de lei. Exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,9%, la 14,88 miliarde de euro. Raportat la luna mai a anului precedent, plasamentele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 10,7%. Cel mai mult au crescut depozitele populaţiei în euro, care au avansat cu 17,7%, ajungând la 38,41 miliarde de lei, circa 9,2 miliarde de euro. Comparativ cu luna aprilie 2010, depozitele în valută ale populaţiei au urcat cu 2%, iar cele ale persoanelor juridice cu 2,5%.

Plasamentele în lei ale populaţiei şi firmelor au scăzut cu 0,1% în mai faţă de aprilie, la 106,23 miliarde de lei, dar au crescut cu 7,1% faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Însă depozitele în lei ale populaţiei au scăzut în mai, faţă de aprilie, cu 0,6%, până la 62,80 miliarde de lei. Totuşi, comparativ cu luna mai a anului trecut, depozitele în lei au urcat cu 6,7%. În acelaşi timp, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 0,6%, până la 43,42 miliarde de lei. La 31 mai 2010, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 7,8% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, a crescut şi valoarea împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor (credite negarantate de stat), deci a crescut aşa-numitul credit neguvernamental. Creşterea a fost cu 2% în mai şi a ajuns la 203,11 miliarde de lei. Şi în ceea ce priveşte împrumuturile bancare, atât românii, cât şi firmele preferă creditele în euro. Aşa rezultă din creşterea cu 2% care a fost realizată în condiţiile diminuării componentei în lei cu 4,7% şi majorării celei în valută cu 6,7%. Însă, în ciuda acestei creşteri, în termeni reali, creditul neguvernamental a scăzut cu 2,3% faţă de mai 2009, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).

Concret, soldul împrumuturilor în lei contractate de populaţie se situa la finele lunii mai la 37,87 miliarde de lei, în creştere cu 0,1% comparativ cu aprilie. Faţă de finele lunii mai 2009, creditele în lei acordate gospodăriilor s-au redus cu 5,4%. În acelaşi timp, creditele în euro acordate populaţiei au avansat în mai cu 2% faţă de luna precedentă, ajungând la 62,61 miliarde de lei, circa 15 miliarde de euro. Comparativ cu sfârşitul lunii mai 2009, împrumuturile în euro ale gospodăriilor au urcat cu 4,6%.

×
Subiecte în articol: economic