x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum poți să economisești pentru achiziția unei locuințe

Cum poți să economisești pentru achiziția unei locuințe

07 Iul 2023   •   15:02
Cum poți să economisești pentru achiziția unei locuințe
Sursa foto: Shutterstock

Achiziția unei locuințe este un obiectiv pentru majoritatea adulților responsabili, însă economisirea pentru a obține banii necesari poate fi o adevărată provocare. Cu toate acestea, există câteva strategii eficiente care, odată puse în aplicare, îți pot aduce venituri suplimentare substanțiale.

Descoperă în continuare care sunt acestea și cum le poți implementa pentru a-ți atinge obiectivul.

Caută modalități de venit suplimentar

Mai multe surse de venit te pot ajuta să achiziționezi locuința mult visată într-un timp mai scurt. De aceea, este bine să te documentezi și să alegi soluțiile potrivite pentru tine, în funcție de abilitățile tale și de timpul pe care îl ai la dispoziție.

 

Iată 2 modalități de a obține un venit suplimentar, care să te inspire să acționezi:

 

  • Oferă servicii ca freelancer în domeniul tău de expertiză. Poți alege să activezi în același domeniu în care se află și compania la care lucrezi sau poți alege să explorezi o pasiune de-a ta, cu potențial de monetizare. Indiferent de opțiunea aleasă, cu siguranță vei putea obține un venit în plus.

 

  • Investește. Accesul la diferite piețe financiare este unul facil în prezent datorită platformelor care pot fi folosite chiar și cu ajutorul telefoanelor mobile. Există diverse active financiare care pot fi tranzacționate, însă dacă ești în căutare de o investiție văzută ca fiind sigură de cei mai mulți oameni, atunci poți alege să investești în aur. Procesul de tranzactionare aur cuprinde mai multe modalități prin care poți investi, însă secretul constă în documentare și în alegerea opțiunii potrivite pentru tine.

 

Stabilește un buget lunar

Monitorizarea veniturilor și cheltuielile lunare este o soluție care te-ar putea ajuta să-ți atingi obiectivele financiare. De aceea, este important să îți stabilești un buget lunar pe care să îl ajustezi la nevoie. Iată cum poți face asta:

 

 

  • Calculează-ți veniturile și cheltuielile lunare. Începe prin a analiza toate veniturile tale lunare, inclusiv salariul, veniturile suplimentare sau orice alte surse de venit. Apoi, împarte cheltuielile tale în 2 categorii: fixe (chirie, utilități, abonamente etc.) și variabile (combustibil, îmbrăcăminte, mâncare).

 

  • Identifică-ți prioritățile și obiectivele financiare. Stabilește clar suma de bani pe care dorești să o economisești pentru achiziționarea locuinței. Prioritizează acest obiectiv pentru a-ți crea o strategie de economisire, în funcție de suma de bani de care ai stabilit că o să ai nevoie.

 

  • Creează un plan de cheltuieli și economii. După ce ai înțeles veniturile și cheltuielile tale, e timpul să-ți faci un plan de economisire. Stabilește limite realiste pentru cheltuielile variabile și asigură-te că poți economisi o sumă rezonabilă lunar. Fii conștient de cheltuielile neprevăzute și asigură-te că aloci o sumă și pentru fondul de urgență.

Adoptă obiceiuri responsabile de consum

Obiceiurile responsabile de consum nu înseamnă impunerea anumitor limitări, ci adoptarea unei rutine sănătoase, potrivite unui stil de viață activ și modern. Iată câteva obiceiuri responsabile de consum pe care poți să le adopți pentru a economisi:

 

  • Planifică din timp cumpărăturile. Fă o listă de cumpărături înainte de a merge la magazin și respect-o. În acest mod, eviți achizițiile impulsive și te limitezi la produsele de care ai nevoie cu adevărat.

 

  • Achiziționează produse de calitate. Investește în produse de calitate în locul celor mai ieftine și de calitate scăzută. Chiar dacă prețul inițial poate fi mai mare, produsele de calitate durează mai mult și pot fi mai rentabile pe termen lung.

 

  • Renunță la abonamente inutile. Revizuiește abonamentele și serviciile pe care le plătești lunar și renunță la cele care nu îți aduc suficientă valoare. Poți economisi bani renunțând la abonamentele de televiziune, serviciile de streaming sau alte abonamente care nu sunt esențiale pentru tine.

 

Obținerea unui venit suplimentar, stabilirea unui buget lunar de cheltuieli și adoptarea unor obiceiuri de consum responsabile sunt 3 dintre cele mai eficiente metode pe care le poți aplica pentru a economisi bani. Adoptă-le pe cele care consideri că sunt potrivite pentru tine și fă pașii necesari spre achiziția locuinței mult dorite.

 

Sursă foto: shutterstock.com

×