x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să faci shopping în mod inteligent

Cum să faci shopping în mod inteligent

28 Feb 2024   •   15:38
Cum să faci shopping în mod inteligent

Shoppingul este o activitate adorată de mulți însă poate fi și obositoare. Cumpărăm lucruri necesare, lucruri pe care ni le dorim și, uneori, chiar și lucruri de care nu avem nevoie. Să faci cumpărături în mod inteligent înseamnă să alegi lucruri utile și, în același timp, să economisești timp și bani. Iată câteva recomandări în acest sens.

Folosește-te de o listă

Similar cumpărăturilor de alimente, chiar și la achizițiile de haine sau încălțăminte este indicat să ai o listă. Multe persoane cheltuie prea mult sau cumpără lucruri de care nu au nevoie și pe care nu ajung să le folosească niciodată deoarece nu și-au făcut un plan. Înainte de a merge la shopping, uită-te în dulapuri, pe rafturi și în alte locuri unde îți păstrezi lucrurile. Vezi de ce ai nevoie cu adevărat și notează pe listă ce vrei să cumperi. Atunci când mergi la shopping consultă lista și încearcă să cumperi doar ce se află acolo.

Stabilește un buget

Bugetul este foarte important la shopping. Multe persoane cheltuie prea mult pe lucruri de care nu au nevoie sau fac achiziții spontane. Odată ce știi ce articole vrei să cumperi, fixează și o sumă maximă pe care ești dispusă să o cheltui. Astfel, te vei simți bine în legătură cu lucrurile cumpărate, inclusiv după achiziție. Indiferent dacă plătești cu un card credit sau de debit, setează o limită maximă a bugetului de shopping și, similar listei de cumpărături, respectă-l.

Fixează un interval de timp

Evită să îți lași prea mult timp pentru a umbla prin magazine sau mall-uri. Multe persoane pierd după-amieze întregi la mall. Însă această strategie doar va crește șansele să cumperi lucruri de care nu ai nevoie și să îți depășești bugetul stabilit inițial. De aceea, este indicat să stabilești un interval de timp în care să faci shopping după care să mergi spre casă. Timpul tău este mult prea prețios pentru a-l petrece fără rost. Odată ce ai cumpărat ceea ce ai nevoie, oprește-te din căutări și concentrează-ți atenția asupra altor lucruri.

De asemenea este indicat să mergi la shopping atunci când îți este ție bine. Dacă mergi la mall când este cel mai aglomerat, după-amiaza și sâmbăta dimineața, te vei extenua, vei fi stresată și iritată, aspecte care afectează luarea unor decizii inteligente. Mediul din jur ne afectează starea de bine iar aglomerația din centrele comerciale rareori duce la un comportament chibzuit. Așadar, alege un interval de timp când ești odihnită și cu o stare de spirit bună.

Pune prioritate pe calitate

Deseori, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Inclusiv designerii vestimentari pun mai mult preț pe haine de calitate, într-un număr mai mic, decât pe un dulap ticsit de ținute fast fashion (care țin doar un sezon).

Este important să alegi piese vestimentare cu o durată lungă de viață și care au un raport cost-calitate bun. În plus, ținutele din materiale durabile pot fi revândute la un preț mai bun. Poți intra în orice magazin de tip outlet pentru a vedea cât de bine își păstrează valoarea diferite branduri, stiluri și materiale.

Mergi la shopping fără însoțitori

Cumpărăturile alături de prieteni pot fi distractive. Însă, de cele mai multe ori, prezența celor apropiați ne poate face să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie sau pe care nu ni le dorim. Doar pentru că o prietenă preferă fustele plisate, asta nu înseamnă că și tu trebuie să îți iei o astfel de fustă dacă nu se potrivește cu stilul tău. Sigur că poți merge la cumpăraturi alături de cineva, însă încearcă să nu cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Dacă pe lista ta de cumpărături nu apar achiziții noi, este indicat să te limitezi la privit, chiar dacă celălalt te încurajează să faci diferite achiziții.

A face cumpărături în mod inteligent nu înseamnă neapărat să găsești cele mai ieftine articole, ci să abordezi lucrurile în așa fel încât să obții o valoare bună pentru banii cheltuiți. Planificarea, compararea opțiunilor și rezistența în fața achizițiilor impulsive te vor ajuta să cumperi lucruri de calitate, să ai grijă de buget și să faci alegeri care te vor încânta chiar și pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

×