x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se recuperează banii din taxa auto

Cum se recuperează banii din taxa auto

de Elena Stan    |    15 Ian 2012   •   21:00
Cum se recuperează banii din taxa auto

Incepand de astazi, directiile financiare din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pun la dispozitia cetatenilor formularul tip necesar returnarii diferentei de taxa auto platita dupa data de 1 iulie 2008 si noua taxa.

Pentru a evita inghesuiala de la ghiseele Fiscului, institutia a pus pe site-ul ANAF formula de calcul prevazuta de lege pentru stabilirea noii taxe auto.

Astfel, cei care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale compe­tente o cerere de restituire, insotita de documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, fiind necesara si prezentarea in original a acestora. Cei care au pierdut chitanta care dovedeau plata taxei auto pot obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata. Statul va compensa suma de restituit cu eventualele taxe neachitate ale solicitantilor. Restituirea sumei solicitate se va realiza in intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii.

Toate tranzactiile se taxeaza
Daca pentru cei care au platit taxa auto au sansa sa isi recupereze o parte din bani, pentru majoritatea romanilor noua taxa auto reprezinta o veste cat se poate de rea. Odata intrata in vigoare noua formula de calcul a taxei auto, a fost introdusa si obligativitatea platii acesteia pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007. Taxa pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 se plateste la prima vanzare a masinii, fiind suportata de catre cumparator.

Aceasta modificare a legii va duce practic la blocarea vanzarii masinilor mai vechi, considera Constantin Stroe, vicepresedintele companiei Dacia. "Noua taxa de poluare auto va bloca vanzarea-cumpararea automobilelor fabricate inainte de anii 2004-2005. Practic, un posesor de automobil foarte vechi, intre varianta de a-l duce la REMAT in programul Rabla sau a-l vinde, va apela la prima varianta pentru ca este mai convenabila pentru toata lumea", a declarat Constantin Stroe. Incepand de vineri, romanii isi pot calcula singuri taxa pe care trebuie sa o plateasca pe site-ul oficial al ANAF, la sectiunea "Calculator taxa pe poluare 2012".

Fiscul va calcula taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si va emite decizia in termen de doua zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete, potrivit unui proiect de ordin al ANAF. Prin exceptie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante si emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectueaza in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi calculata de unitatea fiscala in a carei raza teritoriala are domiciliul fiscal persoana fizica, respectiv, in cazul celorlalti contribuabili, unitatea fiscala unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Valoarea in lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: taxa auto 2012