x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curăţenie de primăvară la ASF. Salariile vor fi tăiate cu 30%, primele returnate iar Ordonanţa ASF va fi modificată

Curăţenie de primăvară la ASF. Salariile vor fi tăiate cu 30%, primele returnate iar Ordonanţa ASF va fi modificată

05 Mar 2014   •   20:31
Curăţenie de primăvară la ASF. Salariile vor fi tăiate cu 30%, primele returnate iar Ordonanţa ASF va fi modificată
Sursa foto: Bogdan Iordache/Mediafax Foto

Dan Radu Ruşanu şi-a dat ieri demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, după ce procurorii DNA au obţinut arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile în dosarul “Carpatica-Ordonanţa ASF”. Demisia lui Ruşanu a fost depusă la Senat de către Daniel Dăianu, prim-vicpreşedintele ASF, care, dealtfel, a şi preluat temporar atribuţiile preşedintelui ASF. Conducerea executivă a ASF a propus Parlamentului reducerea salariilor cu 30% şi angajaţii au cerut să li se reţină o treime din salarii pentru returnarea primelor primite la finele anului trecut. Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF, este singurul care a returnat primele de aproape 70.000 de euro încasate în ultimele două luni din 2013.

Scandalul Astra
Aceste acţiuni de imagine sunt departe însă de a rezolva situaţia de pe piaţa asigurărilor sau să restaureze încrederea în “cloaca” de la ASF, aşa cum o caracterizase nervos preşedintele Traian Băsescu. Piaţa asigurărilor din România are multe probleme, a declarat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF. “Avem o piaţă a asigurărilor cu multe probleme. Important este ca ASF să facă în aşa fel încât cei care se ocupă de sectorul asigurărilor, prin ceea ce fac şi ce declară, să nu expună instituţia unor interpretări că deciziile sunt motivate politic”, a spus Dăianu.

Problemele au început odată cu controlul la Carpatica Asigurări care au dus la arestarea preventivă a lui Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, director în cadrul ASF. Procurorii DNA l-au acuzat pe Mîrzac că acţiona în interesul lui Carabulea pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare până la majorarea capitaluli Carpatica cu 15 milioane de euro. Interceptările telefonice au implicat-o în dosar pe Laura Chiţoiu, soţia fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu. Astfel, în atenţia DNA a intrat şi Dan Radu Ruşanu care împreună cu Daniel Chiţoiu au pregătit o Ordonanţă de urgenţă care modifica modalitatea de funcţionare a ASF. Ordonanţa ASF a fost schimbată la cererea FMI şi Comisiei Europene iar rezultatul direct al actului normativ a fost înlăturarea lui Daniel Tudor, vicepreşedinte responsabil de domeniul asigurărilor, de la conducerea ASF. Totodată, Ordonanţa concentra în mâinile preşedintelui ASF, decizia declanşării controalelor la societăţile de asigurări.

Scandalul a izbucnit în momentul în care ASF a decis intrarea în administrare specială a Astra Asigurări, liderul pieţei de asigurări, şi înlăturarea lui Dan Adamescu, un apropiat la preşedintelui Traian Băsescu, de la conducere a companiei de asigurări. Ruşanu a vorbit despre situaţia financiară gravă de a Astra şi a atras atenţia că în cazul unui cutremur major firma nu poate plăti eventualele daune înregistrate de cei 2,2 milioane de clienţi ai companiei. Controlul a arătat, printre altele, că Astra a acordat un împrumut intragrup de 23 de milioane de euro către cotidianul băsist România Liberă, deţinut tot de către Dan Adamescu. Ruşanu a vorbit şi despre ameninţările cu demiterea primite de conducerea ASF la momentul declanşării controlului de la Astra iar la momentul arestării sale în dosarul “Carpatica-Ordonanţa ASF” a pus totul pe seama înlăturării lui Adamescu de la conducerea Astra. Dezvăluirile presei despre salariile şi primele de mii de euro luate la finele anului şi angajarea rudelor politicienilor au întregit şi ele imaginea negativă a ASF. Totul a culminat cu cererea adresată Parlamentului de către Traian Băsescu de a demite “cloaca” de la ASF.

Ordonanţa ASF, verificată de Parlament
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a declarat că doar reducerea salariilor la ASF nu este de ajuns. “|n această perioadă de verificare vom merge la modificările Ordonanţei 93, cea de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Prin celelalte ordonanţe care s-au făcut, vreau să fac precizarea că ultimele două Ordonanţe de Urgenţă, 78 şi 94, sunt în dezbatere la Comisia de buget-finanţe de la Senat. Va trebui să facem un raport comun cu Comisia economică şi până la finalul audierilor, verificărilor ASF, vom concluziona atât printr-un raport de control, cât şi prin amendarea Ordonanţei 94, astfel încât să reuşim să recredibilizăm ASF”, a declarat senatorul PSD, la finalul audierilor membrilor executivi ai ASF. 

×