x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curs - Leul se prăbuşeşte

Curs - Leul se prăbuşeşte

11 Ian 2008   •   00:00
Curs - Leul se prăbuşeşte

Leul a mai pierdut ieri 5 bani în faţa monedei unice europene. Cursul de referinţă a urcat ieri la 3,6822 lei/euro, atingând maximul ultimi­lor doi ani.

Leul a mai pierdut ieri 5 bani în faţa monedei unice europene. Cursul de referinţă a urcat ieri la 3,6822 lei/euro, atingând maximul ultimi­lor doi ani. Evoluţa de ieri este o conti­nua­r­e a celei de miercuri, 9 ianua­rie, când moneda naţională s-a depre­ciat cu 1%. Analiştii eco­­no­mici consideră că a reînceput pro­cesul din noiembrie 2007, când leul pierdea minimum 1% pe zi. De­pre­­cierea continuă pe fondul re­tra­gerilor ca­pitalurilor speculative din Ro­­mâ­nia, în contextul crizei credite­lor din Statele Unite, dar şi al po­li­ti­cii bu­ge­tare prea relaxate din ulti­mul an.

 

Analiştii apreciază că piaţa va­lu­tară se confruntă cu cereri masive de valută, companiile şi investitorii fi­nan­ciari cumpără masiv valută fie pen­tru a-şi lichida poziţiile în ţara noastră, fie pentru a-şi achita importurile masive făcute în perioada Săr­bă­torilor. Evoluţiile monedelor din ţă­rile din zonă sunt mixte. Zlotul po­lonez este în uşoară apreciere, în timp ce forintul ungar staţionează. Banca Naţională Română (BNR) a atras joi, din piaţa interbancară, de­po­zite cu scadenţa la două zile, în va­loare totală de opt miliarde de lei, la o dobândă anuală de 8%, egală cu do­bânda de politică monetară. În ciuda “foamei de lei”, pe care banca centrală ar fi putut să o realizeze în pia­ţă, leul s-a depreciat semnificativ. În aceste condiţii, analiştii sunt re­zer­vaţi să mai facă pronosticuri asu­pra evoluţiilor din următoarele să­p­tămâni.

×
Subiecte în articol: economic