Leul a mai pierdut ieri 5 bani în faţa monedei unice europene. Cursul de referinţă a urcat ieri la 3,6822 lei/euro, atingând maximul ultimilor doi ani.
Leul a mai pierdut ieri 5 bani în faţa monedei unice europene. Cursul de referinţă a urcat ieri la 3,6822 lei/euro, atingând maximul ultimilor doi ani. Evoluţa de ieri este o continuare a celei de miercuri, 9 ianuarie, când moneda naţională s-a depreciat cu 1%. Analiştii economici consideră că a reînceput procesul din noiembrie 2007, când leul pierdea minimum 1% pe zi. Deprecierea continuă pe fondul retragerilor capitalurilor speculative din România, în contextul crizei creditelor din Statele Unite, dar şi al politicii bugetare prea relaxate din ultimul an.
Analiştii apreciază că piaţa valutară se confruntă cu cereri masive de valută, companiile şi investitorii financiari cumpără masiv valută fie pentru a-şi lichida poziţiile în ţara noastră, fie pentru a-şi achita importurile masive făcute în perioada Sărbătorilor. Evoluţiile monedelor din ţările din zonă sunt mixte. Zlotul polonez este în uşoară apreciere, în timp ce forintul ungar staţionează. Banca Naţională Română (BNR) a atras joi, din piaţa interbancară, depozite cu scadenţa la două zile, în valoare totală de opt miliarde de lei, la o dobândă anuală de 8%, egală cu dobânda de politică monetară. În ciuda “foamei de lei”, pe care banca centrală ar fi putut să o realizeze în piaţă, leul s-a depreciat semnificativ. În aceste condiţii, analiştii sunt rezervaţi să mai facă pronosticuri asupra evoluţiilor din următoarele săptămâni.