x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De azi, se da liber la dobanda romaneasca

De azi, se da liber la dobanda romaneasca

10 Apr 2005   •   00:00

De astazi, nerezidentii au posibilitatea sa depuna lei in depozite la bancile romanesti. Analistii financiari considera ca masura nu va avea un impact major imediat asupra pietei valutare.

  • de ADRIAN MIHAI
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • SPRIJIN. Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, considera ca liberalizarea vine in sprijinul exportatorilor si le ofera acestora posibilitatea de a-si proteja mai bine afacerile
    Momentul mult asteptat a sosit. Desi masura era data ca sigura de aproape o luna, iar actele normative sunt datate 1 aprilie, piata valutara a fost calma in aceasta perioada. De altfel, nici pentru perioada imediat urmatoare nu sunt asteptate evolutii spectaculoase. O parte din banii pentru depozitele in lei sunt deja in tara. "Parte din impactul liberalizari s-a disipat, deoarece si pana acum au existat intrari prin alte mijloace" explica Florian Libocor, analist financiar. La prima vedere, aceasta pare un efect bun. "Daca leul ar fi fost foarte apreciat, acum acele fonduri ar fi fost tentate sa iasa", adauga Libocor.

    LA DISTANTA. Deschiderea de depozite bancare nu necesita prezenta fizica a persoanei. "Ea se poate face prin corespondenta. Cu ocazia primei vizite a clientilor la banca, aceasta va solicita documentele corespunzatoare pentru identificarea clientului. In plus, se poate recurge la certificarea documentatiei transmise bancii, inclusiv a specimenului de semnatura a clientului, de catre o alta banca din grupul din care facem parte", ne spun reprezentantii Raiffeisen Bank. Totusi, nu micii depunatori vor aduce sumele importante. De aceasta oportunitate vor profita cei care ruleaza sume mari, cei care sunt interesati si de o diferenta de dobanda de 0,25%, considera Libocor.

    In cazul intrarilor masive de valuta, este de asteptat o intarire a leului. In acelasi timp bancile vor accelera scaderea dobanzilor daca vor avea disponibilitati peste posibilitatea de plasare.

    Planul "B". Chiar daca terenul a fost pregatit din timp prin scaderea dobanzilor, Banca Nationala a Romaniei a avut in vedere si posibilitatea aparitiei unor dezechilibre si a prevazut anumite masuri de natura sa restabileasca echilibrul pe piata. Acestea au si un rol psihologic de a taia elanul speculatorilor. Norma privind masurile de salvgardare care pot fi luate ca urmare a liberalizarii operatiunilor in conturi de depozit in moneda nationala cuprinde patru masuri. Noul Regulament valutar, valabil de astazi, stipuleaza dreptul bancii centrale de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare. Potrivit normei publicate vineri in Monitorul Oficial, BNR poate adopta una sau mai multe dintre cele patru masuri daca "fluxurile de capital pe termen scurt de o amploare deosebita exercita presiuni puternice asupra pietei valutare si provoaca perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect, in special, variatii semnificative ale lichiditatii interne".

    MASURI. Printre cele patru masuri figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta, care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei. Acelasi regim se aplica sumelor in valuta generate ca urmare a transformarii depozitelor in lei, pentru transferul devizelor straine in afara tarii. Retinerea poate avea loc atat in momentul conversiei valutei in depozite in lei, cat si in orice moment aferent unei iesiri de valuta, prin inchiderea unui depozit in lei. De asemenea, BNR are in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania. O alta masura vizeaza impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor.

    REZERVE. Banca centrala ia in calcul si rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta. Masurile vor aplicate echidistant atat pentru nerezidenti, cat si pentru rezidenti. In folosirea actiunilor de protectie va tine seama de principiul proportionalitatii si de magnitudinea impactului asupra pietei valutare si conducerii politicii monetare si valutare. BNR va notifica Comisiei Europene si statelor membre UE intentia de a aplica aceste masuri inainte de adoptarea lor efectiva.

    OPINII

    "Nu cred ca modificarea Regulamentului valutar va avea o influenta deosebita asupra pietei valutare, dar daca vor avea loc tranzactii de o mai mare amploare, atunci acestea ar putea influenta cursul valutar" - Radu Gratian Ghetea presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB)

    SOLUTII

    "Marile institutii financiare nu sunt legate de anumite bariere legislative si ei gasesc aproape intotdeauna «solutii de a investi»" - Bogdan Podoleanu, analist financiar

    URMATORUL PAS
    Strainii vor avea acces la instrumentele financiare tranzactionate curent pe piata monetara din Romania cel mai tarziu in luna septembrie a anului viitor, potrivit Regulamentului valutar aprobat recent de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. In categoria acestor instrumente financiare sunt incluse titlurile de stat, certificatele de depozit, instrumentele financiare derivate, titlurile de credit si alte instrumente specifice pietei monetare, cu scadenta initiala, de regula, mai mica de un an. Restrictiile sunt aplicate si romanilor care vor sa achizitioneze instrumente financiare straine pe piata monetara. Pana in septembrie anul viitor, rezidentii nu vor putea sa efectueze operatiuni in conturi curente si de depozit in strainatate fara o autorizare de la banca centrala.

    ERAU DEJA AICI
    "Deschiderea accesului nerezidentilor la depozitele in lei nu cred ca va avea o influenta majora. Operatiunile financiare pe pietele externe sunt efectuate de marile institutii financiare si nu de persoane fizice cu venituri de 50.000 de euro pe an. Aceste mari institutii sunt deja prezente sub diverse forme pe piata romaneasca de 2-3 ani. Marile institutii financiare nu sunt legate de anumite bariere legislative si ei gasesc aproape intotdeauna "solutii" de a investi. Astfel, moneda nationala va continua sa se aprecieze chiar in cazul unuia sau mai multor valuri de cumparari generate de iesiri de capital speculativ si asta datorita faptului ca afluxurile de capital din investitii directe vor fi in continuare foarte mari", considera Podoleanu, analist financiar.
    ×
    Subiecte în articol: economic masuri financiare capital