x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce s-ar întoarce în ţară, să muncească pe un salariu românesc, un tânăr care a făcut studii universitare în străinătate?

De ce s-ar întoarce în ţară, să muncească pe un salariu românesc, un tânăr care a făcut studii universitare în străinătate?

de Diana Scarlat    |    06 Ian 2012   •   21:00
De ce s-ar întoarce în ţară, să muncească pe un salariu românesc, un tânăr care a făcut studii universitare în străinătate?

Diverse organizatii se straduiesc sa-i aduca inapoi, in tara, pe tinerii plecati la studii in strainatate. In acelasi timp, din ce in ce mai multi romani isi cauta un loc de munca peste hotare, unde pot avea un trai decent. Grupul EDUCATIVA a lansat, pe 21 decembrie, proiectul REVIRO, care urmareste repatrierea tinerilor romani cu experiente internationale relevante (academice si/sau profesionale). Misiunea REVIRO este sustinerea in planul serviciilor de cariera a tinerilor profesionisti romani care doresc o dezvoltare profesionala in Romania, punand in valoare experientele internationale acumulate. 'Viziunea noastra este sa aducem o contributie la dezvoltarea societatii si economiei romanesti, prin facilitarea repatrierii tinerilor cu potential care au studiat in strainatate', explica Alexandru Ghita, presedintele Grupului EDUCATIVA.

Pe studentii si absolventii din strainatate, REVIRO ii va ajuta cu informatii comprehensive despre piata de munca din Romania si cu identificarea joburilor si proiectelor ce pot sa puna in va­loare potentialul lor profesional. In acelasi timp, companiile cu interes si capacitate de a integra absolventi de studii in strainatate vor fi ajutate de REVIRO sa-i identifice pe cei interesati de oportunitatile oferite si sa-i evalueze, precum si sa faca fata cu succes provocarilor asociate procesului de integrare.

In acelasi timp, BestJobs anunta ca 84% dintre romani sunt dispusi sa lucreze peste hotare. 'Daca la nivel international, jumatate din forta de munca este dispusa sa se mute peste hotare, in Romania, 84 de procente din forta de munca sunt dispuse sa se relocheze in strainatate, in timp ce 59 de procente sunt dispuse sa se relocheze doar in tara', arata specialistii BestJobs in urma celui mai recent studiu. Studiul 2011 Global Talent Mobility Survey a fost efectuat de The Network, impreuna cu organizatia de cercetare olandeza, Intelligence Group, in perioada iunie-septembrie 2011. In realizarea sondajului au fost implicare 66 de tari, printre care si Romania, prin intermediul BestJobs.ro, si 162.495 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. '56% dintre romani urmaresc un loc de munca in strainatate pe o durata de cel putin cinci ani. Primul motiv al deciziei de selectie a unui job in strainatate este dorintta pentru un nivel de trai mai ridicat, urmat de sansele de realizare reduse in Romania. Cele mai vizate contracte de catre romani sunt si cele vizate la nivel international, si anume contractele pe perioada determinata (71%). Romanii isi doresc sa lucreze mai ales in Marea Britanie, Germania si Franta', mai arata studiul international.

×
Subiecte în articol: economia