x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Delegaţia FMI, la Bucureşti

Delegaţia FMI, la Bucureşti

de Daniela Ivan    |    26 Iul 2010   •   00:00
Delegaţia FMI, la Bucureşti

FMI vrea să revizuiască prognoza de scădere economică a României, însă o contracţie sub 3% ar fi prea pesimistă, consideră Jeffrey Franks. El conduce o delegaţie a FMI care a sosit luni la Bucureşti, unde va sta până pe 4 august. Experţii FMI spun că este prematur să revizuiască şi ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an la 6,8% din PIB.

Membrii delegaţiei FMI vor să pună economia românească pe creştere, principala provocare pentru FMI fiind să întoarcă trendul economiei României, astfel încât aceasta să iasă din recesiune. Însă acest lucru nu se va întâmpla anul acesta.

În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat că există domenii unde "lucrurile se mişcă foarte bine", dar sunt şi sectoare în care procesul de reformă trebuie accelerat.
"Trebuie să mergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni, dar şi cu legea salarizării unice. Per total însă s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni", a continuat oficialul FMI.

Întrebat ce părere are că în locul tăierii pensiilor cu 15% s-a ajuns la majorarea TVA la 24%, şeful Delegaţiei a precizat că, din punctul de vedere al FMI, ambele măsuri sunt bune. "Există dezavantaje, din punct de vedere social, în scăderea pensiilor, dar există avantaje în reducerea lor prin prisma micşorării cheltuielilor bugetare. Creşterea TVA are şi ea dezavantajele sale", a spus Franks.

Misiunea condusă de Jeffrey Franks va revedea în zilele următoare prognoza macroeconomică şi va elabora o nouă estimare în urma discuţiilor cu analiştii români, cu Comisia de Prognoză şi BNR pentru a stabili parametrii noii prognoze a dezvoltării economice a României. "Părerea mea este că prognoza BERD (scăderea PIB cu 3% în 2010 - n.r.) este prea pesimistă şi eu nu sunt atât de pesimist", a declarat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI a spus că se aşteaptă să aibă discuţii pozitive cu interlocutorii pe care îi va întâlni în cursul următoarele 10 zile în România. "Nu văd nici un pericol ca România să ajungă să îşi suspende negocierile cu FMI din cauza măsurilor de austeritate, pe care unii le pot considera prea dure", a spus acesta.
Miza este tranşa a şasea din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST). Dacă totul decurge bine, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării în luna septembrie eliberarea banilor.

Valoarea totală a finanţărilor virate până în prezent României de FMI, din împrumutul stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de circa 10,7 miliarde de euro (9,03 miliarde DST), dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.


Videanu face simulări pentru măsuri fiscale
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ieri că strategia fiscală a Cabinetului Boc va fi discutată cu reprezentanţii FMI şi că, la nivelul coaliţiei, există o comisie care lucrează la simulări privind măsurile economice, însă a refuzat să precizeze dacă scăderea cotei unice şi creşterea TVA sunt o variantă, aşa cum s-a vehiculat în presă. Potrivit informaţiilor apărute, Guvernul ar lua în calcul reducerea cotei unice de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2011, în timp ce TVA ar urma să crească cu încă un procent. "Există o comisie care se ocupă de acest lucru, fiecare partid din arcul guvernamental are specialişti în acest domeniu. De la noi, Adriean Videanu cu o echipă lucrează la o simulare privind măsurile economice, la finalul acestor aplicaţii vă vom face cunoscută strategia de relansare economică", a explicat Flutur. El a adăugat că măsurile economice vor fi discutate şi cu FMI şi că "se pregăteşte un mandat" pentru delegaţia care va discuta cu Fondul.

"Rezultatul final al acestor simulări economice vă va fi făcut cunoscut la momentul potrivit. Nu am nici un element concret să vă spun astăzi, pentru că specialiştii fac simulări pe creştere economică. Răspunsul îl va da Comisia. Aveţi răbdare, e o discuţie şi în coaliţie şi cu specialiştii, mai mult nu sunt mandatat să vă răspund, pentru că nu avem un răspuns final", a răspuns Flutur la întrebările ziariştilor privind varianta reducerii cotei unice. "Când vorbim de relansare economică în România, trebuie să avem în vedere toate pârghiile care să ducă la relansare economică. Nu avem astăzi un răspuns final. Simulările trebuie să ne arate, până în 2013, ce se poate întâmpla în diferite variante", a adăugat el.

Liderul PDL a susţinut că estimările vor fi finalizate probabil "foarte repede". "FMI e aici, cred că va trebui să discutăm şi cu ei. Adriean Videanu şi colegii din echipă vă vor anunţa în cel mai scurt timp", a conchis Flutur.

   ● Adriana Duţulescu

×
Subiecte în articol: observator