x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Denominare - 100 de zile pana la leul greu

Denominare - 100 de zile pana la leul greu

22 Mar 2005   •   00:00

A inceput numaratoarea inversa. Au mai ramas 100 de zile pana cand romanii vor putea sa puna mana pe leul nou. Pana atunci mai avem timp sa ne obisnuim cu preturile din una sau doua cifre.

  • de VALI BLANARU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • EXERCITII. Pana la 1 iulie, romanii se pot obisnui cu preturile in leu greu
    De 23 de zile am inceput lectiile de matematica. Comerciantii afiseaza preturile produselor si ale serviciilor atat in leul vechi, cat si in leul nou. Daca pana acum populatia a trait socul preturilor cu una sau doua cifre, incepand din 1 iulie se vor putea face plati cu leul nou.

    Denominarea monedei nationale este o simpla opera-tiune de schimbare a banilor. Sub sloganul "Totul se simplifica", toate monedele si bancnotele actuale vor fi inlocuite de altele noi, tot din plastic.

    SECRET. Pana acum, informatia despre noile monede si bancnote a fost pastrata cu strasnicie de catre BNR. La 20 aprilie banca centrala a promis insa ca va risipi misterul care planeaza asupra noilor bani. Desi noile bancnote sunt tiparite pe suport de polimer, care poate fi cu greutate contrafacut, reprezentantii BNR spun ca au intarziat cat mai mult prezentarea noilor bani, tocmai pentru a nu risca falsificarea acestora.

    CARACTERISTICI. Teoretic, se stie ca bancnota pe care acum scrie 10.000 lei va fi echivalenta cu noua bancnota de 1 leu nou. Ea va avea o grafica similara si aceleasi culori ca cele de acum, pentru a fi mai usor de identificat si de ultilizat. Mergand mai departe, bancnotei de 50.000 de lei ii va corespunde cea de 5 lei noi, cea de 100.000 de lei se va transforma in 10 lei noi, cea de 500.000 de lei vechi va deveni de 50 de lei noi, iar milionul va deveni bancnota de 100 de lei noi. La fel ca bancnota de un leu nou, toate noile cupiuri vor fi imprimate pe sistem de polimer si vor pastra grafica si culoarea leilor vechi. Diferita va fi insa dimensiunea, care va fi similara cu cea a bancotelor euro. BNR sustine ca acesta este primul pas catre adoptarea euro ca moneda nationala, operatiune estimata a avea loc undeva dupa anul 2014. Pe piata va fi lansata si o noua bancnota cu valoarea de 500 de lei, care va avea imprimata pe ea portretul poetului Mihai Eminescu. Moneda de 1 ban, care este conform Constitutiei, subdiviziunea leului, va reintra si ea in circulatie si va fi echivalenta cu 100 de lei vechi. Moneda de 500 de lei vechi se va transforma in 5 bani, cea de 1.000 de lei va deveni 10 bani noi iar cea de 5.000 de lei se va transforma in 50 de bani noi.

    TERMENE. Banii nu isi pierd valoarea indiferent daca ii tineti "la saltea" sau la banca. Nu va trebui deci sa va grabiti sa-i schimbati. Banca Centrala intentioneaza ca preschimbarea banilor sa se faca pe termen nelimitat.

    DE VALOARE

    "Bancnota de 500 de lei va fi mai sofisticata, cu toate elementele de siguranta cerute de un cupiu cu valoare mare." - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

    ETAPELE DENOMINARII
  • 1 martie 2005 - 30 iunie 2006 - dubla afisare a preturilor atat in leul vechi, cat si in leul nou;
  • 1 iulie 2005 - punerea in circulatie a leului nou;
  • 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006 - circulatia in paralel a celor doua monede;
  • 1 ianuarie 2007 - incetarea puterii circulatorii a leului vechi;
  • 1 ianuarie 2007 - preschimbarea pe termen nelimitat a leilor vechi, operatiune aflata la stadiul de propunere legislativa inaintata de BNR catre Parlamentul Romaniei.
  • ×
    Subiecte în articol: economic leul vechi