Principalul canal de distribuire a noilor bancnote va fi cel al automatelor bancare. Acestea vor avea insa doar trei-patru tipuri de bancnote din cele sase care vor fi puse in circulatie de la 1 iulie 2005.
de ADRIAN MIHAI | |
ECONOMIC/BUSINESS | |
|
BOTEZ. Presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, a fost nasul denominarii, copil al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (dreapta) |
Leul nou va ajunge la populatie in principal prin intermediul cardului. De la 1 iulie, 949 de bancomate, adica aproape 28% din retea, vor furniza clientilor lei noi, a anuntat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acestea apartin unui numar de sapte banci. Una dintre tendintele observate in randul bancilor este aceea de a limita numarul cupiurilor utilizate la trei-patru din cele sase care vor exista in circulatie. In Statele Unite ale Americii, bancnota folosita aproape in totalitate in automatele bancare este cea de 20 de dolari, a remarcat ieri guvernatorul BNR, la seminarul "Ziua leului nou". Inlocuirea banilor se va produce de la sine, iar disconfortul care va aparea in primele luni va fi similar celui care a aparut la momentul inlocuirii bancnotei de 50.000 de lei de hartie cu cea de plastic, considera Isarescu.
SCADE INFLATIA. Una dintre temerile vehiculate si remarcate de guvernator a fost posibilitatea cresterii inflatiei. Pentru a demonta aceasta teorie, el a aratat ca in Croatia, Polonia si Ucraina, procesul de denominare a ajutat la scaderea inflatiei. In Rusia s-a inregistrat o crestere initiala urmata apoi de scadere. In Turcia, care a trecut si ea la inceputul acestui an printr-un proces de denominare, se pare ca inflatia este tot in scadere.
Denominarea va aduce o premiera. Primirea restului se va face pana la ultimul banut, la propriu, crede Isarescu. Echivalentul ei, actuala moneda de 100 de lei, este prea mare si greu pentru a fi utilizat.
BANI IEFTINI. Etapa liberalizarii contului de capital, petrecuta ieri, nu e de natura sa aduca intrari masive de capital, tocmai pentru ca procesul s-a facut treptat, incepand din luna noiembrie a anului trecut. "Estimarea noastra se situeaza undeva intre un miliard si jumatate si doua miliarde de euro, cu mentiunea ca este foarte dificil sa spui ca sunt in intregime speculative", considera Isarescu. Acesta apreciaza ca o parte din acestea se vor muta catre investitii directe. Marele avantaj al liberalizarii este considerat aparitia capitalurilor ieftine, care vor duce la dezvoltarea Romaniei.
RE-DE-NO-MI-NA-LI-ZA-RE
|
Cuvantul denominare a fost inventat pentru a usura pronuntia si a aduce acceptarea din partea populatiei a fenomenului in sine. "Fenomenul ar fi fost inghitit mai greu", explica Isarescu. Forma corecta ar fi trebuit sa fie redenominalizare sau denominalizare. "Am cerut binecuvantarea Academiei pentru acest barbarism", se destainuie guvernatorul. Ideea se pare ca a dat roade. Ea probabil ca a avut un rol in obtinerea acceptarii din partea populatiei. Un sondaj CURS care nu a fost comandat de BNR arata ca 62% din romani considera ca masura luata, aceea de a taia patru zerouri din coada leului, este buna. Cei care considera masura drept proasta sunt deci minoritari (23%). Acestora li se adauga 15% care "nu stiu".
|
TRECEREA DIRECT LA EURO, PAS PERICULOS
|
Au existat anumite opinii potrivit carora denominarea nu ar mai fi fost necesara deoarece oricum va urma adoptarea euro. Guvernatorul BNR a explicat ca moneda europeana va inlocui leul abia in 2012-2014. Incercand sa argumenteze oportunitatea denominarii la acest moment, Isarescu a lansat o idee care s-ar putea concretiza intr-un curent de opinie extrem de daunator. Potrivit guvernatorului, trecerea la euro, pentru care oricum este necesara indeplinirea mai multor conditii, ar duce automat la alinierea preturilor romanesti la cele europene. Astfel, Isarescu considera ca o data cu adoptarea euro, o paine va costa ca in Uniunea Europeana, adica un euro (36.500 lei), in loc de 7.000 lei.
|