x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul general al Autorităţii Feroviare Române (AFER) a demisionat

Directorul general al Autorităţii Feroviare Române (AFER) a demisionat

06 Oct 2017   •   11:22
Directorul general al Autorităţii Feroviare Române (AFER) a demisionat

Directorul general al Autorităţii Feroviare Române (AFER), Victor Badea, şi-a dat demisia, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse din domeniu. 

"Directorul general al AFER a demisionat. Demisia va intra în vigoare de luni", au spus sursele. 

Autoritatea se confruntă de ceva timp cu un scandal declanşat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituţiei, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajaţi ai Autorităţii Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat luni, 2 octombrie, în faţa Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare. 

"Nu se poate continua cu asemenea salarii şi o asemenea bătaie de joc. S-au redus salariile. După 40 de ani de muncă, salariaţii AFER au ajuns să primească 1.100 de lei, salariu net, motiv pentru care consider că siguranţa feroviară va fi afectată prin încetarea activităţii Autorităţii Feroviare", a declarat, pentru AGERPRES, Alexa Ioneta, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER. 

Aceasta a afirmat că scăderile salariale au avut loc ca urmare a emiterii a cinci decizii de către noul director general al autorităţii. 

"De luni de zile, de când avem un nou director general, angajaţii AFER lucrează într-un stres general, datorită faptului că acesta a emis cinci decizii, care mai de care mai controversate, prin care dorea - şi în final a şi reuşit - să ne scadă salariile. Ultima decizie care a fost întocmită pe 6 septembrie este o decizie unilaterală, colectivă şi generală. Pe lângă acest fapt, prin această decizie ne-au redus salariile retroactiv, adică începând cu luna august. Considerăm corect, conform Legii 5, respectiv Codul Muncii, să ni se fi întocmit acte adiţionale la contractele individuale de muncă, nu să ni se ia o cotă din salarii, fără accept. În acelaşi timp, o considerăm o măsură ilegală", a spus Ioneta. 

Potrivit acesteia, salariile angajaţilor din AFER au scăzut, începând cu data de 6 septembrie, cu până la 40%, aceştia pierzând sume cuprinse între 250 de lei şi 2.000 de lei. 

''Situaţia ingrată în care a ajuns AFER-ul, instituţie publică finanţată integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ şi de interferenţă a unor diverse interese. La momentul apariţiei Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice salariaţii instituţiei aveau un contract colectiv de muncă în vigoare, drept pentru care au fost menţinute în plată salariile stabilite. Începând cu anul 2012, la încetarea contractului colectiv de muncă au fost menţinute salariile în plată conform completărilor şi modificărilor Legii nr. 284/2010 care prevedeau 'menţinerea în plată' a salariilor. Menţionăm faptul că în AFER nu au mai avut loc majorări salariale din anul 2008. De aici au apărut problemele AFER, care, în urma controalelor Curţii de Conturi, a fost atrasă în procese care sunt şi în prezent pe rol", a explicat, pe 12 septembrie, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER. 

Potrivit sursei citate, de la apariţia acestor probleme, nu au fost diminuate salariile angajaţilor AFER, până la data de 6 septembrie anul curent, moment în care conducerea instituţiei a hotărât şi a dispus diminuarea salariilor în cuantumuri diferenţiate pe funcţii de până la 40%, în lipsa unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe, cu privire la procesele aflate pe rol. 

La rândul său, şeful AFER a declarat, pe 3 octombrie, pentru AGERPRES, că în urma unui control Curtea de Conturi a constatat menţinerea ilegal în plată a salariilor aferente perioadei 2015 - 2016 pentru tot personalul Autorităţii Feroviare Române (AFER), după modificarea legislaţiei în domeniu, şi a calculat un prejudiciu de circa două milioane de euro, fapt pentru care a fost obligat prin dispoziţiile executorii ale Curţii să intre în legalitate cu salariile. 

"Am preluat funcţia de director general din aprilie (2017 - n. r.). La două zile după ce am preluat-o, am avut închiderea unui control de la Curtea de Conturi, care a constatat nişte lucruri, printre care cele mai importante două aspecte: menţinerea în plată ilegală a salariilor în perioada 2015-2016 pentru tot personalul AFER, circa 480 - 500 de persoane. Măsura a fost contestată - era dreptul Autorităţii să o conteste - în schimb, la sfârşitul lunii august, s-a primit încheierea de la Curtea de Conturi, care a fost foarte fermă, nu a fost de acord cu contestaţia făcută. Atunci, inevitabil, măsura trebuia pusă în aplicare. După cum ştiţi, toate măsurile Curţii de Conturi sunt executorii din momentul în care ţi se transmite încheierea Curţii de Conturi. Devenind o măsură executorie, a trebuit să intru pe lege", a spus Badea. 

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la micşorarea, în unele cazuri drastică, a salariilor în AFER a fost schimbarea legislaţiei în domeniu, respectiv apariţia Legii 284 a salarizării instituţiilor publice. 

"Cu ani în urmă, plecând din anul 2012, AFER a avut un contract colectiv de muncă. A apărut o lege - 284/2010 - Legea salarizării instituţiilor publice, care prevedea că la expirarea contractului colectiv de muncă autorităţile sau instituţiile publice trebuie să intre automat pe lege, având şi o anexă 8, care spunea în ce condiţii se preiau. Ori, în momentul în care contractul colectiv de muncă a încetat, intratul pe lege nu s-a făcut conform cerinţelor legii şi s-a încercat păstrarea salariilor avute, ca şi un drept câştigat. Legiuitorul spune altfel, ceea ce a dovedit şi Curtea de Conturi. Procesul a continuat, 2013-2014, s-au judecat cu Curtea - norocul a fost că a intervenit o amnistie şi a şters din datoriile anterioare - numai că în 2015 - 2016 Curtea îmi spune: 'Vei calcula şi vei stabili un prejudiciu' - pe care Curtea îl estimează la circa 2 milioane de euro - 'şi te vei îndrepta să recuperezi acest prejudiciu adus statului'. Deci, sunt două măsuri într-una singură: odată recuperarea prejudiciului în perioada 2015 - 2016 pentru aceste salarii, cum spune Curtea 'menţinute nelegal în plată', iar a doua măsură care mi s-a impus a fost intrarea cu salariile în lege. Asta e ceea ce s-a întâmplat. Era obligaţia mea vizavi de dispoziţiile executorii ale Curţii de Conturi să intru în legalitate cu salariile", a explicat şeful AFER. 

Cu toate acestea, potrivit unui document primit de AGERPRES, Curtea de Conturi a aprobat amânarea reducerii salariilor şi recuperarea prejudiciului până la data de 30 iunie 2018. 

"În baza prevederilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, şi ale pct. 234-236 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 155/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă, la solicitarea conducerii Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu adresa nr. 17243/12.09.2017, înregistrată la Camera de Conturi Bucureşti sub nr. 2236/Ds.31/2017 din 14.9.2017, prelungirea până la data de 30.06.2018 a termenului pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor nr. 2 şi 3 ('stabilirea salariilor...', 'sporurile şi adaosuri la salarii', respectiv 'recuperarea prejudiciilor' - n. r.) dispuse prin Decizia nr. 61 din data de 22.05.2017. În vederea preîntâmpinării prescrierii dreptului la acţiune, vă atenţionăm să întreprindeţi demersurile necesare care să asigure recuperarea în termenul legal de prescripţie extinctivă a prejudiciilor consemnate în actul de control", se spune în Decizia de prelungire a termenului pentru realizarea măsurilor dispuse prin Decizia nr. 61 din 22.05.2017. 

Decizia Curţii de Conturi este datată 2 octombrie 2017.AGERPRES

×