În timp ce nu reuşim de mai mulţi ani să reglementăm exploatarea offshore a hidrocarburilor, prin adoptarea unei legi care să fie în acord cu aşteptările investitorilor, încercăm acum să avem mai mult noroc cu reglementarea exploatării energiei eoliene offshore. Potrivit unui proiect de lege înregistrat la Camera Deputaţilor, companiile care vor investi în dezvoltarea și operarea de parcuri eoliene offshore în sectorul românesc al Mării Negre ar putea primi subvenții de până la 25 de euro/MWh peste prețul de piață al energiei electrice.
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale realizat anul trecut, potențialul tehnic de vânt offshore din platoul continental românesc al Mării Negre este de 76.000 MW. Dintre aceştia, 22.000 MW ar putea fi instalați în turbine eoliene fixate pe fundul mării, iar 54.000 MW, în instalații plutitoare. Studiul, care face o comparaţie între România şi Marea Britanie, susţine că succesul înregistrat de Marea Britanie în acest sector în ultimii 20 de ani ar putea fi atins de ţara noastră în doar cinci ani, având în vedere tehnologia mult mai performantă existentă astăzi şi costurile mai reduse, declara recent Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Prime şi compensaţii pentru investitori
Potrivit proiectului înregistrat acum la Camera Deputaţilor, dreptul de a iniția și realiza proiectele eoliene offshore va fi obținut de la stat prin concesionare, în urma unei proceduri de licitație, sau prin licențiere direct. În situația în care dreptul de construire și operare a unui parc eolian se acordă prin concesiune în urma unei licitații, concesiunea va fi acordată pe baza criteriului de atribuire “cel mai mic preț", care va reflecta "nevoia minimă de subvenții". "Prima este acordată pentru o cantitate totală de producție, determinată pentru fiecare proiect, pe baza unei combinații între efectul instalat al parcului eolian, care reprezintă 30%, și suprafața acestuia, care reprezintă 70%. În plus față de primă, se acordă o compensație pentru echilibrarea costurilor, în valoare de 0,020 euro/kWh, și se acordă timp de 20 de ani de la conectarea la rețea", potrivit proiectului.
Cele mai bune zone din largul coastelor
Cea mai bună zonă potențială de instalare a unui parc eolian offshore se află în dreptul localității Sfântu Gheorghe, la circa 40 de kilometri de țărm. De asemenea, şi zona offshore din dreptul Mangaliei, la circa 20 de kilometri de țărm, este considerată bună pentru instalarea de eoliene. Informaţiile apar într-un studiu realizat de cercetătorii Liliana Rusu și Florin Onea de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, care a fost publicat anul trecut în revista științifică Journal of Marine Science and Engineering.
Comisia Europeană ne cere mai mult
Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută României să facă mai mult pentru tranziția energetică decât și-a asumat prin Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) elaborat de Guvern, apreciind drept "neambițioasă" ținta națională de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României la 30,7% până în 2030. Bruxellesul susține că, pe baza metodologiei de estimare a potențialului național prevăzut de legislația UE, ținta României ar trebui să fie 34%. Pentru 2020, ţinta asumată de 24% a fost depășită de România încă din 2016, când ponderea regenerabilelor a ajuns la 25%.
Puterea instalată în capacităţile de producţie a energiei electrice este în prezent de 20.604 MW, din care 3.023 MW (14,7% din total) reprezintă puterea instalată în parcurile eoliene.
După ce a modificat legislaţia privind subvenţionarea energiei regenerabile în urmă cu câţiva ani, investiţiile s-au blocat