x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia a scăzut puternic

Economia a scăzut puternic

04 Dec 2009   •   00:00
Economia a scăzut puternic
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Economia României a scăzut cu 7,4% în primele nouă luni ale anului, valoarea PIB-ului ajungând la 334,23 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Acesta este al cincilea mare declin al PIB la nivelul UE, în condiţiile în care media europeană a fost de 4,3%, potrivit Eurostat.



În trimestrul al treilea, economia a înregistrat un declin de 0,6%, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, cu o valoare de 127,78 miliarde lei. În serie brută, economia s-a contractat cu 7,1% faţă de perioada similară a anului precedent.

Declinul înregistrat de economia României, de peste 7% faţă de perioada similară a anului anterior, este al cincilea mare declin al PIB la nivelul UE, în condiţiile în care economia blocului comunitar a scăzut cu 4,3%. În termeni ajustaţi sezonier agricultura a crescut, în volum, în perioada iulie-septembrie, cu 15,1% faţă de trimestrul anterior, în timp ce activităţile financiare, imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi au avut o creştere simbolică, de 0,1%, faţă de trimestrul doi. Industria, care a avut şi cea mai mare pondere la formarea PIB, a crescut cu 3,6%, în perioada mai sus menţionată. Totuşi, consumul final efectiv a scăzut per total cu 1,1%, faţă de T2, cheltuielile pentru consumul populaţiei diminuându-se cu 1,1%, spre deosebire de costurile pentru consumul administraţiilor publice care au avut un avans de 3,1%. Comparat cu trimestrul 3 din 2008, consumul a scăzut cu 11,8% ca volum, potrivit INS. Comparat cu perioada similară a anului trecut, industria a scăzut în volum cu 3,5%, iar comerţul cu 11,3%.

CONSTRUCŢIILE, CEA MAI MARE SCĂDERE
Construcţiile au scăzut în volum cu 17,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit INS. Totodată, una din cinci companii din domeniul construcţiilor a dat faliment sau a intrat în insolvenţă în acest an, după ce constructorii au mizat doar pe finanţare din partea băncilor. Circa 19.500 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă sau faliment de la începutul acestui an, adică o proporţie de 20% din toate companiile care au ca obiect principal de activitate construcţiile.

Valoarea pieţei materialelor de construcţii a înregistrat o scădere de 32% în primele opt luni, iar pentru al doilea semestru scăderea estimată este de circa 40%.În ceea ce priveşte declinul economiei pentru întregul an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează o scădere de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează un declin de 7,5%-8%.

INVESTIŢIILE STRĂINE
Investiţiile, adică formarea brută de capital fix, au scăzut cu 4,6% faţă de trimestrul al doilea, şi cu 28,6% faţă de intervalul similar al anului trecut, potrivit INS. Analiştii de la compania Pacific Investment Management sunt de părere că în Europa de Est trebuia mai întâi să se reducă nivelul datoriilor externe, înainte ca statele din regiune să devină iar interesante pentru investitorii străini. Deşi ţările din Europa de Est au înregistrat în ultimii ani creşteri economice puternice, în prezent se bazează pe credite externe de circa 100 miliarde de dolari, echivalent cu 69% din totalul la nivel mondial, potrivit FMI şi Banca Mondială.

×
Subiecte în articol: economic