19 FEBRUARIE 2005
PRIVATIZARE ANULATA. Din cauza nerespectarii clauzelor contractuale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a reziliat contractul de privatizare a societatii Nitramonia Fagaras. In 2003, Fletcher Group LLC, actualul S&T Oil Equipment and Machinery a achizitionat un pachet de 79,05% actiuni pentru 870.000 de dolari, obligandu-se sa investeasca peste 20 de milioane de dolari, din care sapte milioane de dolari pentru protectia mediului. AVAS a retinut sumele achitate de S&T Oil Equipment and Machinery din SUA si Chemtrans Austria cu titlu de daune interese. Reprezentantii Nitramonia sustin ca nu au fost notificati de rezilierea contractului de privatizare si ameninta ca vor da in judecata AVAS si statul roman.
LEUL GREU. Costurile pe care le presupune denominarea sunt estimate in cazul Raiffeisen Bank la "cateva milioane de euro", a aratat Steven van Groningen, presedintele bancii. In privinta distribuirii noilor bancnote prin bancomate, Steven van Groningen a propus Bancii Nationale a Romaniei ca procesul sa inceapa chiar de la 1 iulie. Temerea bancherilor este ca, odata facuta adaptarea bancomatelor la noile dimensiuni, sa nu ramana fara lei grei. In acest caz, aparatele ar ramane neutilizabile, fapt ce ar aduce pierderi bancii si ar crea probleme clientilor.
ACTIONARIAT PETROMIDIA. Grupul Rompetrol si-a diminuat participatia detinuta la rafinaria Petromidia cu circa 2%, pana la 81,12% din actiuni, in urma operatiunii de majorare a capitalului social, potrivit datelor companiei. Astfel, grupul Rompetrol controleaza 52,65% din actiunile Petromidia prin intermediul societatii The Rompetrol Group Olanda, la care se adauga participatia detinuta de Rompetrol Financial Group, de 16,08%. Ultima raportare oficiala a structurii actionariatului rafinariei, din martie 2004, indica un control de 83,24% din actiunile Petromidia de catre firmele din cadrul grupului.
DATORIA RUSIEI. Statele membre ale Clubului de la Paris, o organizatie a statelor creditoare, nu sunt dispuse sa accepte reducerea datoriilor de 44 de miliarde de dolari ale Rusiei, au declarat surse apropiate negocierilor, transmite Reuters, citat de Mediafax. Principalele motive invocate de membrii Clubului de la Paris sunt imbunatatirea recenta a calificativelor de credit ale Rusiei si lichiditatile importante de care dispune aceasta tara in urma cresterii preturilor petrolului. Guvernul de la Moscova negociaza cu statele creditoare plata datoriei in trei transe, la intervale mici de timp, solicitand in schimb o reducere a sumei totale.Citește pe Antena3.ro