x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia Chinei a crescut cu 6,3% în trimestrul II din 2023. Care sunt previziunile

Economia Chinei a crescut cu 6,3% în trimestrul II din 2023. Care sunt previziunile

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   21:15
Economia Chinei a crescut cu 6,3% în trimestrul II din 2023. Care sunt previziunile
Sursa foto: Hepta

Economia Chinei a crescut cu 6,3% în trimestrul al II-lea din 2023, față de același interval din anul precedent, scrie Reuters.

Cu toate acestea, avansul este sub așteptările de peste 7% ale analiștilor dar mult peste economiile din statele dezvoltate. 

Între aprilie - iunie 2023, PIB-ul s-a majorat cu 0,8%, raportat la primul trimestru, peste previziunile specialiștilor de 0.5%. 

Totodată, specialiștii se așteaptă ca economia Chinei să încetinească din cauza cererii mai reduse de export. Oficialii chinezi pun pe seama pandemiei reducerea avansului economic. 

Autoritățile de la Beijing au luat măsuri de stimulare care vor ajuta sectorul imobiliar iar dobânzile ar putea fi reduse. 

Exporturile au scăzut cu 12,4% în iunie 2023, față de aceeași lună din 2022, pe fondul crizei economice care afectează UE și SUA, dar și a tensiunilor geopolitice. 

Vânzările cu amănuntul, indicator al cererii consumatorilor, au crescut cu 3,1% în iunie, față de aceeași perioadă din anul precedent. 

Producţia industrială a avut un avans de 4,4% în luna iunie, peste așteptările analiștilor.

PIB-ul Chinei a crescut cu 3% în 2022 din cauza restricțiilor anti COVID-19. 

 

×
Subiecte în articol: China avans economic PIB economie