x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Embargo petrolier. UE a stabilit prețul pentru petrolul rusesc

Embargo petrolier. UE a stabilit prețul pentru petrolul rusesc

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   09:55
Embargo petrolier. UE a stabilit prețul pentru petrolul rusesc

UE a decis temporar mai multe măsuri privind embargoul asupra țițeiului rusesc livrat pe mare, decizie care va intra în vigoare luni, 5 decembrie 2022.

Prin urmare, prețul petrolului rusesc livrat pe mare va fi de 60 de dolari/baril și va fi introdus un mecanism pentru stabilirea plafonului la 5% sub nivelul pieței, scrie Reuters. 

"Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari, însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare", a spus un diplomat european sub protecția anonimatului. 

Acordul urmează să fie aprobat de toate statele comunitare prin procedură scrisă. 

Totodată, Lituania şi Estonia, care au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul la cel mai redus nivel, sunt de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Ieri, în jurul orei 13.52 GMT, preţul ţiţeiului rusesc Urlas se situa la 70,3 dolari per baril.

Măsura a fost stabilită anterior de G7 pentru a limita veniturile Rusiei, în contextul invaziei în Ucraina. Cu toate acestea, Moscova a rueșit să-și reorienteze exporturile spre Asia. 

 

×
Subiecte în articol: embargo petrol ue Rusia pret