x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie din soare

Energie din soare

16 Aug 2007   •   00:00
Energie din soare
Sursa foto: FRANCISCO LEONG/

Deşi Romănia a suferit in ultima perioadă de pe urma caniculei, energia solară este foarte puţin folosită in ţara noastră. Potenţialul exploatabil al acestui tip de energie este de 1.200 GWh/an, adică de trei ori mai puţin decăt potenţialul microhidroelectric. Pentru sprijinirea producătorilor vor fi propuse facilităţi fiscale.





Deşi Romănia a suferit in ultima perioadă de pe urma caniculei, energia solară este foarte puţin folosită in ţara noastră. Potenţialul exploatabil al acestui tip de energie este de 1.200 GWh/an, adică de trei ori mai puţin decăt potenţialul microhidroelectric. Pentru sprijinirea producătorilor vor fi propuse facilităţi fiscale.


Jumătate din teritoriul Romăniei are un potenţial de peste 1.200 kilowatt oră pe metrul pătrat pe an, conform lui Ioan Silviu Lefter, preşedintele Agenţiei Romăne pentru Conservarea Energiei (ARCE). Astfel, potenţialul energetic solar este impărţit pe 5 zone, in care zona 0 are 1.250 KWh/mp/an, iar zona IV are o capacitate de 950 KWh/mp/an.


REDUCERE.
Dar acest potenţial nu este folosit. Ioan Silviu Lefter, preşedintele ARCE, intenţionează să propună facilităţi fiscale pentru producătorii de energie regenerabilă asemeni celor practicate in Uniunea Europeană. Aceste facilităţi sunt fie scutirea de plata TVA, fie reducerea impozitului pe profit. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei, la sfărşitul anului 2006 numărul producătorilor de energie regenerabilă era de 23.


MENAJER. Energia solară poate fi folosită in două moduri: termic şi electric. Sistemele solare termice sunt folosite pentru căldură şi apa caldă menajeră din locuinţe individuale sau instalaţii centralizate de mică anvergură. Acestea insă, pentru a fi utilizate cu o eficienţă ridicată, trebuie să funcţioneze in regim hibrid, impreună cu alte sisteme termice convenţionale sau neconvenţionale. Sistemele solare termice pot produce energie termică de 1,434 milioane tep (tone echivalent petrol) in Romănia.

Dar există şi sisteme care fac conversia energiei solare in energie electrică, bazate pe celule fotovoltaice. Acestea alimentează consumatori izolaţi, care au numai consumuri mici de energie. Astfel, soarele care arde Romănia poate contribui la sistemul energetic cu 1.200 GWh/an.
La noi s-au montat sisteme fotovoltaice cu puteri variate şi in regim de funcţionare diferenţiat in cadrul unor programe de cercetare. Astfel, au fost realizate sisteme autonome pentru alimentarea unor consumatori izolaţi in gospodării individuale, centre din Munţii Apuseni, pe litoral sau in Deltă. Energia solară este deja folosită in Mangalia la reţeaua de termoficare, unde există căteva sute de panouri, alte proiecte fiind in discuţie la Giurgiu şi in judeţul Bistriţa. Agenţia Naţională a Locuinţelor are in proiect 84 de apartamente care să fie alimentate cu energie solară, 20 dintre acestea fiind programate in localitatea Cogealac din judeţul Constanţa.

Gheorghe Păuna, directorul pentru energii regenerabile din cadrul ICEMENERG, ne-a precizat că pentru o locuinţă medie cu un consum mediu sistemul fotovoltaic costă intre 7.000 şi 10.000 de euro, la care se mai adaugă 1.000-1.500 de euro pentru termal şi incălzirea apei menajere. Preţurile sunt mai mici pentru locuinţele din cămpii sau de pe litoral.

Dacă s-ar exploata la maximum potenţialul energetic solar al Romăniei, s-ar putea substitui in acest fel 50% din volumul de apă caldă menajeră, sau 15% din cota de energie termică folosită pentru incălzirea curentă.
Panourile sunt, astfel, o soluţie pentru şcolile din mediul rural, pentru asigurarea apei calde in hoteluri, spitale sau in locuinţele sociale.


Progresul statelor europene

Europa şi-a dat seama foarte repede de potenţialul energetic solar şi progresează foarte repede la acest capitol. Astfel, la nivelul Uniunii Europene exista in 2006 o putere instalată de 3.420 Mwe (megawatt electric), cu 50% mai mult decăt in 2005. Numai in 2006 au fost instalate capacităţi de 1.245 Mwe, din care aproape in totalitate au fost legate la reţea. Uniunea Europeană şi-a propus o ţintă de 100 de milioane de metri pătraţi de colectori de energie solară instalaţi pănă in 2010, in vreme ce potenţialul este de 1,4 miliarde de metri pătraţi, ceea ce ar putea genera 683 TWh de energie anual. In Barcelona, suprafaţa ocupată de panourile solare a crescut cu 750%, ajungănd la 14.000 de metri pătraţi.


Speranţă pentru omenire

Un studiu al International Solar Energy Society, cunoscut sub numele de White Paper, arată că dacă se va pune accentul pe energia solară, aceasta va putea aduce lumină sau va răci alimentele şi medicamentele a 1,8 miliarde de oameni, aflaţi fără electricitate la nivel global. Documentul, adoptat atăt de UE, căt şi de alte state, are ca ţintă dezvoltarea unei capacităţi de 100.000 de MW putere instalată pănă in 2025. De asemenea, vănzările de echipamente fotovoltaice se dublează la fiecare 2 ani, iar in 2012 urmează să atingă 27,5 miliarde de dolari. China are şi ea mari ambiţii: in anul 2000 erau deja instalate 26 de milioane de metri pătraţi de colectori de energie, iar White Paper apreciază că pănă la finele lui 2010 ar putea ajunge la 3 miliarde de metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: economic energie