x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Erste preia BCR aproape în întregime

Erste preia BCR aproape în întregime

de Daniela Ivan    |    Istvan Deak    |    18 Sep 2011   •   21:00
Erste preia BCR aproape în întregime

Banca austriaca Erste a anuntat ca a ajuns la un acord cu patru dintre cele cinci SIF-uri, care detin 30,12% din Banca Comerciala Romana (BCR). Austriecii, care au deja 69,4% din titluri, vor plati 435 de mi­lioane de euro pentru inca 24,12%, astfel Erste Bank ar detine 93,52% din BCR. Comparativ cu su­mele cu care Erste Bank prelua­se aproape doua treimi din BCR, la pri­vatizarea acesteia in 2006, 3,75 de miliarde de euro pentru 61,9%, ti­tlurile BCR s-au depreciat cu aproape 65%. Erste Bank sustine ca in acest moment BCR valoreaza doar 2,05 miliarde de euro. Austriecii vor plati catre SIF-uri doar su­ma de 100 de milioane de euro cash, restul urmand sa fie actiuni la Erste Bank, la o valoare unitara de 25,69 euro.

Directorul executiv financiar al Erste Group, Manfred Wimmer, a mentionat ca Erste a reusit sa incheie cu patru dintre SIF-uri acorduri de principiu pentru ca banca austriaca sa preia un pachet de 24,12% din actiunile BCR. 'Tranzactia ramane deschisa si pentru SIF Moldova care a refuzat sa semneze protocolul', a mai spus oficialul Erste.

Acordul prevede ca SIF-urile par­ticipante sa renunte la dreptul de a mai solicita listarea BCR precum si la dreptul de a mai incasa dividende speciale.

Actiunile BCR nu vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti mai devreme de doi ani, au declarat oficiali ai bancii. 'Din punctul meu de vedere listarea BCR la Bursa de Valori Bucuresti va lua minimum doi ani de acum incolo', a mai declarat Manfred Wimmer. Pe de alta parte, banca de in­vestitii Rothschild va incasa 750.000 de euro pentru evaluarea BCR si Erste rea­lizata anterior acordului de principiu incheiat de gru­pul austriac cu patru SIF-uri pentru pre­luarea actiunilor BCR. Banii ar ur­ma sa fie platiti de Erste si SIF-uri pro­portional cu par­ti­ci­pa­tia fie­caruia la BCR.

×
Subiecte în articol: economia