x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro, ajutat sa se aprecieze

Euro, ajutat sa se aprecieze

de Florina Zainescu    |    13 Aug 2005   •   00:00

Moneda europeana a sarit ieri de pragul de 3,5 lei noi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand un curs de referinta de 3,5389 lei/euro. Astfel, euro a castigat 7,82 bani in fata leului, comparativ cu nivelul de 3,4607 lei/euro anuntat in 11 august. Este a doua zi consecutiva in care deviza europeana se apreciaza comparativ cu cea nationala, dupa ce miercuri, 10 august, ajunsese sa valoreze numai 3,4022 lei/euro - cursul de la nivelul anului 2002. Totodata, dolarul s-a apreciat cu 4,8 bani, ajungand la un curs de referinta de 2,8378 lei. In numai doua zile, cele doua valute au ajuns la valorile pe care le aveau in urma cu doua luni.

CUMPARARE. Cresterea puternica a euro si dolarului a fost indusa de BNR, care a intervenit pe piata valutara interbancara si a depreciat moneda nationala cumparand masiv valuta. Dealerii sustin ca banca centrala a fost prezenta permanent in piata valutara, iar dupa ora 12:30 a afisat chiar ordine directe de cumparare.

Dupa o scadere sustinuta pe o perioada mai mare de o luna, piata se asteapta la fixarea unui nou interval de variatie, probabil in jurul valorii de 3,500 lei. Dealerii spun ca acesta pare a fi nivelul agreat de BNR. De altfel, ei se asteptau ca Banca Nationala sa intervina inca de acum doua saptamani.

×
Subiecte în articol: economic