x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportăm mai multe produse agricole decât importăm

Exportăm mai multe produse agricole decât importăm

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2014   •   19:36
Exportăm mai multe produse agricole decât importăm
Sursa foto: Karina Knapek

În prima jumătate din 2014 am vându cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013
România are şanse pentru al doilea an consecutiv ca-n 2014 să exporte mai multe produse agricole decât exportă. Vânzările în afara ţării de produse agroalimentare pe pieţele terţe au crescut cu 75%, deşi Uniunea Europeană rămâne principala piaţă de export, însă pieţele trebuie diversificate astfel încât producătorii români să obţină preţuri mai bune, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Vindem mai mult materie primă
România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013.

"Anul trecut, pentru prima dată după 20 de ani, am reuşit să avem o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decât am importat, pentru prima dată după 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist şi vă spun că există şi un lucru mai puţin bun, şi anume că exportăm foarte multă materie primă. (....) Există şi în anul 2014 premisa ca exporturile să fie mai mari decât importurile. Pe primele şase luni suntem în continuare campioni la exportul de porumb dar, încă odată, este vorba de materie primă şi nu de producţie procesată. În primele şase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013, iar producţia din acest an se anunţă cel puţin la fel de bună ca şi cea din 2013", a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre sectorul de legume - fructe şi despre necesitatea protejării acestuia având în vedere că este vorba de produse sensibile. "De ce România importă foarte multe legume şi fructe? De ce găsim în hypermarketurile noastre foarte multe mere din Polonia? (...) Pentru că producţia de legume fructe în România este sezonieră, nu avem acele depozite de colectare, sortare, ambalare, etichetare şi condiţionare a produselor respective astfel încât să mărim durata de viaţă. Un al doilea motiv este că, deocamdată, fermierii români nu sunt un garant al cantităţii', a subliniat ministrul de resort.

Refacerea irigaţiilor costă un miliard de euro
Infrastructura secundară de irigaţii va fi complet reabilitată până la sfârşitul anului 2016 cu fonduri de la Uniunea Europeană, însă infrastructura principală necesită investiţii de un miliard de euro, sumă care trebuie asigurată fie de la buget, fie din parteneriate de tip public - privat, fie din alte surse, a declarat Daniel Constantin.

" Vorbim de aproximativ un miliard de euro pentru a reabilita o infrastructură care să deservească aproximativ 800.000 de hectare. Există un angajament al nostru în faţa Comisiei Europene fără de care nu putem să avem acces la cele 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară, că vom găsi aceste surse fie de la bugetul de stat, fie din alte surse", a mai adăugat ministrul Agriculturii.

×