x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fă-te ucenic, Săndele… poate la termopane

Fă-te ucenic, Săndele… poate la termopane

de Diana Scarlat    |    16 Dec 2011   •   21:00
Fă-te ucenic, Săndele… poate la termopane

Criza a adus noi tendinte pe piata fortei de munca din Romania, iar acestea se mentin si in noul sezon de toamna-iarna: angajati tineri, fara experienta, cu pretentii mici, even­tual, ucenici. Bineinteles, pe bani putini.

E bine ca se angajeaza – ar spune unii – insa, daca facem o analiza a nivelului de salarizare, vom constata ca acesta scade constant la noi, de cand a inceput criza economica mondiala, iar scaderea este mentinuta de angajatii pe bani putini. Cel mai recent sondaj realizat de site-ul de recrutari Myjob arata ca tinerii obtin mai usor un job: cel mult 10 interviuri pana la angajare. 'Aproape 60% dintre romani spun ca obtin un loc de munca dupa cel mult 10 interviuri, potrivit celui mai recent sondaj Myjob.ro. Dintre acestia, cei mai multi sunt tinerii intre 21 si 35 de ani', arata sondajul. Specialistii mai spun ca se angajeaza mai repede persoanele cu studii superioare absolvite sau in curs de absolvire, care au o experienta de 5-10 ani in munca. Acelasi sondaj arata ca se mentine discriminarea pe piata fortei de munca, 'numarul barbatilor care obtin un loc de munca dupa cel mult 10 interviuri fiind aproape dublu fata de cel al femeilor'. Sondajul a fost efectuat online in perioada 4-30 noiembrie, pe un esantion de 1.573 de angajati, la nivel national. Se mai precizeaza ca domeniile in care se angajeaza mai usor in prezent sunt productie, restaurante/ hoteluri/catering si IT&C.

In sprijinul angajatorilor care cauta forta de munca tanara si ieftina a venit si Guvernul, care a aprobat, pe 6 decembrie, noua Lege a uceniciei. 'Ministerul Muncii isi propune sa-i ajute pe tine­rii si pe muncitorii nevoiti sa-si schimbe profesia, intr-un context economic din ce in ce mai complicat, sa se angajeze', se arata intr-un comunicat al MMFPS. Prin contractul de ucenicie, angaja­tul poate obtine un loc de munca, cu o durata intre un an si trei ani. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie sa-i asi­gure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie uce­ni­cul la un Centru Au­torizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. Noua lege a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori.

In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii, sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin cinci ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Angajatorul primeste si o suma egala cu 60% din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

×
Subiecte în articol: cariera economia