x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unica fabrică de ciocolată românescă s-ar putea închide. Compania a cerut insolvenţa din cauza scumpirilor

Unica fabrică de ciocolată românescă s-ar putea închide. Compania a cerut insolvenţa din cauza scumpirilor

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2023   •   20:40
Unica fabrică de ciocolată românescă s-ar putea închide. Compania a cerut insolvenţa din cauza scumpirilor
Sursa foto: Antena 3 CNN

Unica fabrică de ciocolată românescă, Galactic, este la un pas de dispariţie. Firma cu acţionariat 100% românesc a cerut insolvenţa din cauza scumpirilor. Cei 82 de angajaţi sunt în pericol să rămână pe drumuri.

În vremurile de glorie, la fabrica din Maramureş se produceau 2.000 de tone de ciocolată pe an.

25 de ani de succes în industria ciocolatei pot dispărea în doar câteva clipe. Administratorul Liviu Fagi spune că decizia de a înainta cererea de punere a firmei sub protecţie procedurii de insolvenţă a fost generată cu scopul de a reuşi, cât se poate, salvarea ei.

„Avem aceeaşi problemă pe care o are toată industria din România. După trei ani de furtună în piaţă, în care toate costurile producţiei au crescut, lipsa materiilor prime pentru o perioadă importantă, ne-am văzut puşi în situaţia în care, din păcate, cred că asta este singura soluţie pentru a salva ceea ce se mai poate salva din industria asta. Odată cu închiderea unei astfel de fabrici se pierde o industrie care, probabil în următorii 30 de ani, nu o mai pune nimeni la loc", a declarat Liviu Fagi, potrivit Antena 3 CNN.

Conform făcutînmaramureș.ro, compania a fost înființată în 1997 și a devenit marcă înregistrată din 2001. ”Brandul de ciocolată „Galactic” aparține firmei Food Distributione SRL din orașul Baia Sprie. Produsele se găsesc sub formă de tablete simple și umplute, batoane, cuverturi, specialităţi tip family, dar și de creme tartinabile, napolitane simple și glazurate. Pe lângă brandul Galactic, a apărut și marca Spria, iar, în plus, Food Distributione produce dulciuri diverse pentru brandurile unor companii de retail”, se arată pe site-ul oficial al companiei.

Firma nu are datorii, însă, din cauza inflaţiei, costurile de producţie au explodat. Cei 82 de angajaţi ai societăţii şi-au primit salariile la zi şi au încredere că fabrica de ciocolată va fi salvată.

La un moment dat, compania avea în portofoliu peste 80 de sortimente de ciocolată care se regăseau pe rafturile magazinelor din ţară.

Singura fabrică de ciocolată românescă, la un pas de dispariţie

×