x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Febra aurului ajunge şi la români

Febra aurului ajunge şi la români

03 Dec 2009   •   00:00

Goana după metalul preţios a ajuns şi în România, românii cu ceva bani puşi deoparte cumpărând 25 de kilograme de aur şi 200 de monede în ultimele două luni ca urmare a recordurilor la care acesta a ajuns.

Aurul a atins un preţ-record de 1.217 dolari pe uncie miercuri, după ce dolarul a scăzut în faţa altor monede, cimentând creşterea metalului preţios din ultimul an, din moment ce investitorii şi băncile centrale caută plasamente sigure, departe de deprecierea dolarului, transmite AFP.

În România, Piraeus Bank a vândut 25 de kilograme de aur şi 200 de monede în două luni, de când derulează astfel de tranzacţii, principalii cumpărători fiind bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani şi persoanele care provin din mediul financiar sau sunt manageri de companii, potrivit Mediafax. Banca a realizat în două luni aproximativ 200 de tranzacţii cu aur, iar în medie un client a cumpărat 120 de grame de aur lingou.

În ceea ce priveşte topul vânzărilor pe oraşe, pe primul loc este Bucureştiul (53%), urmat de Constanţa (8%), Sibiu şi Timişoara (câte 5%) şi Piteşti şi Ploieşti (câte 4%). Banca vinde clienţilor lingouri de aur de 24 de karate cu o puritate de 999,9 la mie, monede de 22 de karate de 916,7 la mie. O altă posibilitate este contul de aur, care nu presupune livrare fizică. Cantitatea minimă de tranzacţionare este de o monedă, 5 grame în cazul lingourilor sau 100.000 de euro pentru aurul de cont.

DEPOZITARUL DE VALOARE
Aurul denominat în dolari este mai ieftin pentru cumpărătorii care posedă monede mai puternice, precum euro, ceea ce a împins cererea pentru metal în sus şi eventual, preţul.

Preţul aurului a urcat cu mai mult de 55% în valoare în ultimele 12 luni. Aurul este văzut ca o investiţie sigură. "Este un depozitar de valoare, în timp ce investitorii au dubii sigure despre sistemul financiare global", a declarat analistul Michael Hewson de la CMC Markets.
Preţurile mari ale aurului au mai fost favorizate de achiziţiile băncilor centrale ale lumii de aur.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţa săptămâna trecută că a vândut 10 tone de aur către banca centrală din Sri Lanka pentru 375 milioane de dolari. Goana după aur vine după ce India a anunţat şi ea achiziţia a 200 de tone de aur pentru 6,7 miliarde de dolari într-o tranzacţie echivalentă cu 8% din producţia minieră de aur din lume. Cererea din China pentru metalul preţios a crescut cu 12% în al treilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008.

Rezerva Băncii Naţionale a României (BNR) este de 103,7 tone de aur. La cele 28,35 grame pe care le cântăreşte o uncie, rezerva BNR valorează 4,45 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic