x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantare speciala pentru IMM-uri

Finantare speciala pentru IMM-uri

10 Apr 2005   •   00:00

Intreprinderile mici si mijlocii care nu dispun de garantii suficiente vor putea apela la societati speciale pentru a obtine finantarile necesare inceperii unei afaceri.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA

  • FONDURI. Microintreprinderile, printre care si societatile mici din industria lemnului, vor avea acces mai simplu la credite
    Micile intreprinderi care au dificultati in a beneficia de serviciile sistemului bancar vor putea apela la imprumuturile acordate de societatile de microfinantare, pentru inceperea unei afaceri, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Actul normativ propune infiintarea unor societati care sa asigure finantarea micilor unitati ce nu dispun de garantii suficiente pentru contractarea creditelor bancare necesare demararii unei afaceri. Conform Legii 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, orice firma poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite de la populatie, fara a cadea sub incidenta Legii bancare 58/1998.

    CONDITII. Conform actului normativ aprobat de Guvern, societatile care intentioneaza sa desfasoare activitati de microfinantare trebuie sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro, sa nu accepte depozite de la populatie si sa aiba ca·obiect principal de activitate acordarea de microcredite din fonduri proprii, imprumutate sau atrase de la institutii financiare ori organizatii donatoare, precum si din resurse financiare publice. Ca obiect secundar de activitate, societatile de microfinantare vor avea posibilitatea sa asigure servicii de consultanta, informare, educare si instruire de specialitate unitatilor beneficiare. Aceste societati vor raporta periodic Bancii Centrale portofoliul de credite, pentru analiza evolutiei creditului neguvernamental. Proiectul de lege prevede obligatia angajarii unui auditor financiar independent, care va monitoriza si va asigura stabilitatea financiara a societatii de microfinantare si, indirect, a sectorului de microfinantare.

    CREDITE
    Potrivit proiectului, pentru atingerea plafonului de capital social, este prevazut un termen de doi ani, iar pentru aplicarea prevederilor referitoare la forma juridica, denumire si auditorul financiar independent, este prevazuta o perioada de sase luni. Microfinantarea are in Romania un portofoliu de credite de aproape 54 milioane de dolari, pana in prezent fiind acordate circa 13.800 de imprumuturi cu o valoare medie individuala de 3.900 de dolari. Potrivit statisticilor, aproximativ 113.000 de persoane fizice si juridice intentioneaza sa imprumute, regulat, sume de pana la 25.000 de dolari in scopul dezvoltarii de afaceri, cererea cumulata de microcredite fiind estimata la un portofoliu de circa 565 milioane de dolari.

    ×
    Subiecte în articol: economic