x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele elimină şi comasează 92 de taxe

Finanţele elimină şi comasează 92 de taxe

de Daniela Ivan    |    15 Mai 2014   •   21:14
Finanţele elimină şi comasează 92 de taxe
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
27 de taxe şi tarife nefiscale vor fi reduse prin două acte normative, restul prin ordin de ministru
Ministerul Finanţelor Publice a lansat miercuri în dezbatere publică un pachet legislativ care include două proiecte de acte normative a căror aplicare va conduce la eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale şi tarife. În paralel cu cele două acte normative, vor fi date complementar şi o serie de ordine de ministru care vizează tot reducerea celor 92 de taxe nefiscale şi tarife astfel încât tot pachetul să fie aplicat începând cu aceeaşi dată. Prin cele două proiecte, vor fi eliminate şi comasate 27 de taxe şi tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru, care se vor aproba concomitent, vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.

Bugetul pierde anual 825.000 lei
Prin cele două acte normative vor fi reduse 10 taxe şi comasate altele 17. Reducerea acestor taxe şi tarife nefiscale va determina scăderea veniturilor bugetare cu 825.000 lei în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit proiectelor de ordonanţă de urgenţă publicate de MFP. “Facem un pas semnificativ în îndeplinirea unor obiective ale mandatului meu de ministru. În primul rând, în ceea ce priveşte simplificarea sistemului de taxe – cu efecte benefice pentru contribuabilii care nu vor mai petrece timp la ghişeu, dar şi pentru administraţie, întrucât vom elimina costurile de administrare ale unor taxe şi tarife cu încasări mici. De asemenea, măsura contribuie la creşterea predictibilităţii şi crearea unui cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, consideră Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.

Ce taxe vor fi eliminate
Taxele care vor fi eliminate sunt: taxa datorată pentru eliberarea licenţei de depozit reglementată prin prevederile art.6. din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.141/2002; taxa aferentă emiterii avizului privind activităţile de comercializare, de distribuţie şi de prestări de servicii în domeniul dispozitivelor medicale; taxa de înregistrare şi de examinare a cererii, atunci când termenul de examinare a cererii se prelungeşte ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de depunere; taxa de acreditare percepută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

De asemenea, oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale vor acorda gratuit următoarele serviciile de asistenţă: îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor; îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare, a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului, a cererii de autorizare; tehnoredactarea cererii de înregistrare; redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor sucursalelor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Pe de altă parte, vor fi comasate şase niveluri tarifare aferente unor operaţiuni realizate de Administraţia Naţională Apele Române, care se circumscriu unui singur tip de activitate, aceea de autorizare şi avizare. Taxa privind procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, în cuantum de 22 lei, taxa privind eliberarea de adeverinţe şi alte servicii prestate de autorităţile competente, potrivit legii, în cuantum de 22 lei şi tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontiere, în cuantum de 32 lei, vor fi comasate într-o taxă privind eliberarea de documente şi alte servicii prestate, în cuantum de 20 lei.

×